Va duce sinergia dintre segmentele office și rezidențial la apariția unui număr impresionat de locuințe într-unul dintre cele mai importante hub-uri de clădiri de birouri din Capitală?
Anul trecut, activitatea din piața de terenuri a fost susținută, potrivit unui raport al companiei de consultanță imobiliară Knight Frank România. Rezidențialul a avut locul său în activitatea de tranzacționare, chiar dacă segmentele office și retail au generat cele mai importante tranzacții. Astfel, din punct de vedere al destinației, 19% dintre terenurile achiziționate în 2015 sunt pentru dezvoltări rezidențiale. Segmentul de retail a generat 55% dintre tranzacții, cel al spațiilor industriale – 19%, iar cel al clădirilor de birouri – 7%.
Printre tranzacțiile relevante identificate de către Knight Frank România se află și două achiziții de terenuri în scopul dezvoltării rezidențiale: 3,3 hectare achiziționate de familia Eskiocak în cartierul Militari și 9.600 de metri pătrați cumpărați de GranVia în zona Aerogării.
Care este însă potențialul pentru perioada următoare? Analiza Knight Frank România identifică patru zone din Capitală în care dezvoltarea rezidențială are potențial. Deloc întâmplător, aceste zone sunt sau vor deveni pe termen mediu hub-uri importante de clădiri office, știută fiind deja sinergia dintre clădirile de birouri și segmentul rezidențial. Până la urmă, oamenii care lucrează în clădirile de birouri își doresc să locuiască cât mai aproape de locul de muncă.
Astfel, zona Calea Floreasca-Barbu Văcărescu, aflată pe locul al doilea în Forbes Top 10 cele mai bune hub-uri office din România, are un potențial de dezvoltare de 1.318.000 metri pătrați de locuințe, în prezent fiind disponibile 44 de hectare de teren potrivit pentru dezvoltări rezidențiale, distribuit în șase loturi. De notat este că adiacent acestui hub office se află un altul, și anume Dimitrie Pompeiu, situat pe primul loc în topul amintit mai sus.
O altă zonă cu potențial de dezvoltare rezidențială este Centru-Vest (hub-ul office omonim este pe locul al treilea în topul menționat) cu un potențial de dezvoltare de 120.000 de metri pătrați pe patru loturi de teren disponibile cu o suprafață cumulată de 44.000 de metri pătrați. Zonele Tineretului și Bucureștii Noi, neconsacrate până acum drept poli office, au un potențial de dezvoltare rezidențială mai mic: 54.000 mp de locuințe pe trei loturi în suprafață de 18.000 mp, respectiv 40.000 mp pe un lot în suprafață de 13.000 mp.