2015, cel mai bun an din istoria rezidențialului românesc modern

La finalul anului curent, stocul de locuințe moderne va depăși 11.000 de unități, potrivit unui studiu realizat de Coldwell Banker Affiliates of Romania.

http://www.dreamstime.com/stock-image-engineer-work-construction-site-closeup-male-holding-blue-hardhat-buildings-background-image45340911După ce anul trecut a fost înregistrat un vârf al anilor de după boom-ul economic – în 2014 au fost finalizate 10.110 locuințe în București și împrejurimi, nivel depășit, în perioada 2008-2013, într-un singur an,2008, când au fost finalizate 10.192 de locuințe -, în acest an, potrivit estimărilor companiei Coldwell Banker Affiliates of Romania, vor fi gata peste 11.000 de unități locative. Acest nivel va însemna că 2015 va fi cel mai bun an din istoria rezidențialului românesc modern.

Stocul total de locuințe noi, finalizate și scoase la vânzare, localizat în peste 350 de ansambluri rezidențiale din București și zonele limitrofe va atinge, astfel, nivelul de 14.000 de locuințe până la sfârșitul acestui an.

Noua ofertă a dezvoltatorilor constă, în principal, din segmentul ”mass market”, ce este caracterizat prin unități locative situate la periferia Capitalei, cu suprafețe similare celor construite înainte de 1990, achiziționate prin programul ”Prima Casă” în mai mult de 80% dinvazuri și cu prețuri de vânzare care arareori depășesc 50.000 de euro pentru un apartament cu două camere.

De notat este că anul 2015 a însemnat și o scădere a procentului apartamentelor ”mass market” din totalul locuințelor dezvoltate în ansamblurile rezidențiale aflate în construcție, care, în anii anteriori, se apropia de 70% . Această diminuare (în prezent procentul apartamentelor ”mass market” este de 51,52%) a survenit pe fondul stabilizării prețurilor de vânzare,tendință ce a a caracterizat ultimele 18 luni, al creșterii încrederii cumpărătorilor și al îmbunătățirii ofertelor pe segmentul creditării pentru achiziția unei locuințe.

Astfel, numărul proiectelor dedicate segmentului ”middle market” a crescut semnificativ în acest an față de anii trecuți și mai multe proiecte situate în cartiere sau zone semicentrale, cu acces bun la transportul în comun, au fost demarate și finalizate, potrivit studiului realizat de Coldwell Banker.

Aceste proiecte reprezintă acum mai bine de o treime (34%) din oferta existentă pe piață. Pe acest segment, mai puțin de 50% din tranzacții sunt realizate prin programul ”Prima Casă”. Cumpărătorii unei astfel de locuințe caută, în general, să facă un ”upgrade” – adică să se mute într-o locuință mai bună și/sau mai mare, situată într-o zonă mai bună decât cea pe care deja o dețin. Și procentul locuințelor de pe segmentul ”high” – locuințe de lux – a crescut, ajunând, în acest an, la 14,47% din total.

”Având în vedere condițiile de piață din ărezent, credem că în acest an segmentul rezidențial a început un nou ciclu de dezvoltare, sustenbil și stabil, tipic pentru piețele mature și bazat pe o aliniere a cererii existente cu stocul”, spun reprezentanții Coldwell Banker Affiliates of Romania.