2016: Ești PFA cinstit? Oale sparte de alții ai de plătit!

Modificările fiscale ce intră în vigoare de la 1 ianuarie 2016 defavorizează agenții corecți. Jumătatea plină a paharului: TVA de 5% va stimula vânzarea de locuințe.

http://www.dreamstime.com/stock-image-worried-estate-agent-real-house-sale-image48954131De la 1 ianuarie 2016 vor intra în vigoare anumite prevederi ale noului Cod Fiscal. Să începem cu vestea rea: pentru entitățile comerciale de mică anvergură, precum persoanele fizice autorizate, noile prevederi înseamnă cheltuieli semnificative raportat la cifra de afaceri, în primul rând din impozitarea excesiv de mare a spațiului în care acestea își desfășoară activitatea profesională. Potrivit unor surse neoficiale, aproximativ 80% dintre PFA-uri reprezintă, de fapt, contracte de muncă mascate, întrucât regimul de impozitare este mult mai ușor de suportat de către angajator. Prin aceste prevederi, autoritățile doresc să elimine ”eschivarea” legală de la plata taxelor și impozitelor datorate în cazul contractelor cu ”carte de muncă”.

Totuși, cele 20% dintre PFA-uri care își desfășoară activitatea onest, în sensul în care chiar au colaborări multiple, posibil de dovedit în mod transparent prin contractele încheiate și plata la zi a taxelor și impozitelor conform legislației, vor avea de suferit Să nu uităm, există mulți agenți imobiliari care lucrează pe cont propriu și își desfășoară activitatea ca persoane fizice autorizate. Astfel, din 2016, agenții imobiliari care lucrează ca PFA în mod corect vor avea și mai mult de plătit, în timp ce entitățile angajatoare care au folosit persoanele fizice autorizate pentru a se eschiva de la plata taxelor și impozitelor vor găsi, probabil, noi tertipuri legale de care să se folosească.

Veștile bune: scăderea taxei pe valoare adăugată (TVA) de la 24% la 20%, dar mai ales mărirea plafonului de preț al locuințelor care pot fi tranzacționate cu TVA 5%, de la 380.000 la 450.000 de lei sunt măsuri de natură a stimula vânzarea de locuințe. ”De la 1 ianuarie 2016 și apartamentele de 3 camere se vor încadra în noua grilă de TVA redus, de 5%, ca urmare a creșterii plafonului maxim prin lege”, spun reprezentanții companiei imobiliare Nordis, care aduc ca exemplu ansamblul Park Residence 5, complex rezidențial vândut în proporție de 70%. Cele mai solicitate au fost apartamente din ansamblu au fost cele cu două camere, care s-au vândut integral, în mare parte datorită finanțării prin Prima Casă și faptului că au beneficiat de TVA redus de 5%. Pe locul doi în topul vânzărilor s-a situat segmentul de apartamente de trei camere, din care s-au vândut 70% și pe locul trei segmentul apartamentelor de patru camere, cu 58%.

“Din totalul de apartamente vândute, peste 80% au fost achiziționate de clienți utilizatori finali și restul de investitori. Pentru apartamentele ce urmează a fi vândute estimăm că majoritatea clienților vor fi utilizatori finali.
Prețurile apartamentelor tranzacționate au variat în funcție de etaj și vedere. Cele mai solicitate au fost cele care s-au încadrat în plafonul de TVA de 5%, adică într-un preț maxim de 380.000 lei.declară Emanuel Poștoacă, general manager Nordis.

De la 1 ianuarie 2016 și apartamentele cu trei camere din Park Residence 5 se vor încadra în noua grilă de TVA redus, de 5%, ca urmare a creșterii plafonului maxim prin lege. Dintre apartamentele disponibile în acest moment, circa 69% sunt cu trei camere, iar dintre acestea, peste 60% au prețuri situate în intervalul 380.000 lei – 450.000 lei și vor putea fi vândute cu ajutorul TVA-ului de 5%.

Acest lucru este posibil datorită noilor măsuri fiscale de aplicare a cotei reduse de TVA de 5%, valabile de la 1 ianuarie 2016. Conform acestora, în cazul vânzării de locuințe noi cu o suprafață utilă de maximum 120 metri pătrați, exclusiv anexele gospodărești, achiziționate de orice persoană necăsătorită sau familie, crește pragul de preț pentru aplicarea TVA de 5%, de la 380.000 lei, la 450.000 lei. Condiția pentru cumpărător este să nu mai fi achiziționat o altă locuință cu TVA de 5%.