Prețuri în creștere chiar și în ciuda scenariilor alarmiste care anticipau apariția crizei, un avans tot mai mare pe segmentul middle market, ajuns pentru prima oară în istoria modernă majoritar, și noi poli de dezvoltare. Acestea sunt câteva dintre aspectele care au caracterizat piața imobiliară în anul 2019.
Anul 2019 a început cu zvonuri de criză, dar acestea un au reușit să stopeze avansul de la nivelul prețurilor. Chiar dacă ritmul de majorare s-a înjumătățit față de anul trecut, în primele 10 luni prețurile medii de pe piața rezidențială din Capitală au ajuns să fie cu aproximativ 5% mai mari față de cele înregistrate în perioada similară a lui 2018, arată calculele companiei de consultanță imobiliară SVN România.
Un alt aspect care și-a pus amprenta asupra sectorului a fost și extinderea segmentului middle market.
„Pentru prima oară în istoria modernă a pieței rezidențiale locale, segmentul middle market a ajuns să dețină cota majoritară din oferta nouă pusă de către dezvoltatori pe piață”, explică reprezentanții companiei de consultanță SVN România în noul raport „SVN Residential Market Genome – Toamnă 2019”.
Principalele aspecte care au contribuit la această evoluție au fost date de majorarea generală a veniturilor și a cererii pentru locuințele cu suprafețe mari, finisaje de calitate și o localizate cât mai bună.
Majorarea segmentului middle market a dus la apariția unui număr tot mai mare de proiecte mixte, care au combinat rezidențialul cu spații de birouri și de retail.
„În același timp, zone precum Grozăvești, Politehnica și Expoziției au început să se configureze în reali poli de dezvoltare pe segmentul rezidențial”, se menționează în raportul publicat de SVN.
Chiar dacă în primele luni au apărut scăderi anuale de peste 16% în numărul de tranzacții, lucrurile s-au schimbat din iulie, când acesta a revenit pe creștere. Până în octombrie, scăderea anuală a încetinit la 3,5%.
„Ținând cont de tendințele actuale, este posibil ca 2019 să se încheie cu un număr similar de tranzacții încheiate în București și împrejurimi – și în contextul unui vârf de livrări în semestrul al doilea”, se explică în același raport.
Un alt aspect care a marcat piața în acest an a fost și situația programului Prima Casă. Încă din februarie s-a discutat despre modificarea sa și accentuarea caracterului său social. Proiectul O familie, O casă a fost gândit pentru a transforma Prima Casă, dar recent, după ce a trecut de Senat și a primit raport favorabil în Comisia pentru buget, finanțe și bănci, ministrul Finanțelor a anunțat că acesta nu ar fi de interes pentru actuala guvernare.
Mai mult, Prima Casă se găsește pe o listă ce include o serie de programe care se află la ora actuală în analiză.
Numărul locuințelor cumpărate prin Prima Casă a scăzut și el în 2019. „Creșterea cererii pentru locuințe mai scumpe, ofertele tot mai tentante de creditare ipotecară ale băncilor și discuțiile privind modificarea programului Prima Casă au făcut ca ponderea acestora din totalul achizițiilor să devină una minoritară, la 10 ani de la lansare, perioadă în care peste 250.000 de credite au fost acordate prin intermediul programului”, explică reprezentanții companiei de consultanță.
Citește și: Trei proiecte rezidențiale noi, în centrul Bucureștiului. Lucrările încep în 2020
Citește și: Încă o investiție de 20 de milioane de euro în primul proiect rezidențial al grupului Rădăcini