4.006 autorizații de construire date în septembrie. Câte s-au eliberat la nivel național în primele nouă luni ale anului

În luna septembrie s-au eliberat, la nivel național, 4.006 autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, în scădere atât față de august, cât și față de perioada similară a anului trecut. Pe de altă parte, în primele nouă luni ale anului s-a înregistrat o creștere de 4,4% a numărului de autorizații de construire eliberate în România față de perioada ianuarie-septembrie 2017.

autorizatii de construire romania septembrie 2018

“În luna septembrie 2018 s-au eliberat 4.006 autorizații pentru construirea de clădiri rezidențiale, din care 63% sunt pentru zona rurală”, se menționează într-un comunicat de presă emis de Institutul Național de Statistică (INS).

Astfel, poate fi remarcată o reducere cu 1,3% a numărului de autorizații eliberate față de luna anterioară.

autorizații de construire septembrie 2018
Date: INS

Scăderi ale numărului de autorizații de construire s-au putut observa în regiunea de Vest a țării, dar și în cea de Nord-Est și în Sud-Vest Oltenia, în timp ce cele mai semnificative creșteri s-au înregistrat în București-Ilfov și în regiunea de Centru.

O scădere mai puțin semnificativă, cu 0,6%, a apărut în luna septembrie și comparativ cu perioada similară a anului trecut.

autorizații de construire septembrie 2018-septembrie 2017
Infografic: INS
  • Nord-Est – Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui
  • Sud-Est – Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea
  • Sud-Muntenia – Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman
  • Sud-Vest Oltenia – Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea
  • Vest – Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș
  • Nord-Vest – Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj
  • Centru – Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu

În primele nouă luni ale anului s-au eliberat însă 33.015 autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, în creștere cu 4,4% față de perioada ianuarie-septembrie 2017.

„Creșteri s-au înregistrat în următoarele regiuni de dezvoltare: Sud-Muntenia (+432 autorizaţii), Sud-Vest Oltenia (+376), Vest (+347), Sud-Est (+221) , Centru (+125) şi Nord-Vest (+122). Scăderi au fost în regiunile de dezvoltare Nord-Est (-226 autorizaţii) şi Bucureşti-Ilfov (-17)”, potrivit datelor INS.

Citește și: Cum văd managerii din construcții evoluția domeniului până la sfârșitul anului? Ce se va întâmpla cu prețurile

Citește și: Antoanela Comșa, AREI: Nu cred că toate proiectele imobiliare anunțate se vor finaliza

Citește și: Martin Slabbert, CEO Prime Kapital: Nu toate proiectele anunțate vor fi și construite

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])