2016 este considerat drept cel mai bun an din perspectiva tranzacțiilor imobiliare, de la declanșarea crizei economice încoace. Ce se va întâmpla în 2017?
În anul în curs, tendința ascendentă a pieței imobiliare va continua, cu investiții importante în sectorul rezidențial și cel al spațiilor pentru birouri, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanță imobiliară RE/MAX România, denumit ”Evoluția pieței imobiliare din România în 2016-2017”. Potrivit documentului citat, în 2017 se profilează cinci tendințe în sectorul tranzacțiilor imobiliare cu impact semnificativ asupra evoluției acestei piețe pentru următorii ani. Le redăm mai jos.
Segmentul spații office ia amploare în Cluj
“Segmentul birourilor clujene a început timid și, în mare parte, a evoluat odată cu dezvoltarea mediului de afaceri clujean și cu crearea unei culturi antreprenoriale în oraș. Creșterea generată de companiile străine în căutare de spații flexibile și cu opțiuni de extindere a influențat oferta, care s-a schimbat și ea în ultimii ani, trecându-se de la dezvoltarea unor proiecte de mărimi mici sau medii, la proiecte colos dezvoltate etapizat, în două sau trei faze (de exemplu The Office Center sau LibertyTehnology Park).” Alina Berghian, Sales Associate RE/MAX Grup de Lux.
Principalii clienți/investitori pentru sectorul spații de birouri sunt din domenii precum IT, servicii medicale, servicii financiar-bancare.
Piața rezidențială din București continuă să se dezvolte pe segmentul investițiilor cu bugete de până la 120.000 de euro
“Majoritatea investitorilor pe segmentul de piață rezidențial au bugetele între 70.000 și 120.000 euro. Aceștia se împart în investitorii ce accesează credite de tip “prima casă”, care se orientează, în general, pe achiziția de apartamente cu două camere sau garsoniere si au expectanțe de randamente de aproximativ 4-5%/an sau investitorii cu bugete de peste 75.000 euro și până în aproximaiv 120.000 euro ce își îndreaptă atenția către zona centrală sau zona de Nord, având ca țintă proprietăți mici, cu randamente de 5-6%”, spune Mădălina Vasile, Broker Owner la RE/MAX Properties din București.
În Brașov cea mai mare cerere o înregistrează piața imobiliară nouă
În orașul de sub Tâmpa, piața rezidențială nouă s-a bucurat de atenție mare în ultimele 12 luni, fiind în curs de concretizare o serie de proiecte noi atât pentru blocuri rezidențiale, cât și pentru proiecte de case.
“Numărul de tranzacții imobiliare pe acest segment depășește, de cele mai multe ori, capacitățile constructorilor de a livra locuințele, astfel că, în acest moment, există dezvoltatori care au vândut peste 80% din clădirile pe care ar urma să le livreze până la sfârșitul acestui an sau chiar mijlocul anului viitor”, explică Radu Vâlsan Broker/Owner RE/MAX Central din Brașov.
Contextul economic și legislativ actual stimulează derularea de tranzacții în sectorul rezidențial la nivel național.
“Prin scutirea de la impozitare a tranzacțiilor imobiliare sub 450.000 lei si aplicarea (la tranzacțiile mai mari de 450.000 de lei) a unui impozit de doar 3% pentru diferența dintre valoarea tranzacționării proprietății și pragul de 450.000 de lei se încurajează vânzarea caselor și terenurilor, astfel încât să fie stimulată industria de construcții, în special în cazul construirii de locuințe. Numărul tranzacțiilor imobiliare pentru sectorul rezidențial a crescut față de 2016 – în primul trimestru cu aproape 50%”, declară Anca Păcurar Consilier Juridic/BDM Reprezentant RE/MAX România.
Programul guvernamental pentru achiziționarea unei locuințe va rămâne opțiunea de bază a românilor pentru finanțarea tranzacțiilor imobiliare
Întrebați ce metodă de plată au recomandat/folosit în anul 2016, respondenții studiului RE/MAX au indicat creditele drept cele mai avantajoase mijloace de finanțare pentru o tranzacție imobiliară , după finanțarea din venituri proprii/economii.
”Armonizând rezultatele studiului de piață cu estimările specialiștilor in imobiliare RE/MAX, remarcăm că în 2017 nucleul creditărilor ipotecare va fi definit în continuare de programul guvernamental „Prima casă”. O altă tendință a anului în curs este definită și de orientarea băncilor către companii în sensul flexibilizării sistemelor de creditare pentru acestea din urmă”, spun reprezentanții RE/MAX România.
Vrei să afli cum poți folosi informațiile din piață pentru a crește eficiența tranzacțiilor imobiliare pe care le derulezi?
Participă la webinarul ”Piața imobiliară din România în 2017: Tendințe și Oportunități” (Miercuri, 21 iunie 2017, de la ora 16:00) și descoperă cele mai bune sfaturi de la Dorel Niță, Head of Data & Research la Imobiliare.ro (statistician cu o experiență de peste 12 ani în domeniul cercetării şi dezvoltării de soluţii pentru analiza pieţei imobiliare şi evaluarea proprietăţilor).