90% dintre cumpărători și vânzători lucrează cu un agent. În SUA.

Doar 8% dintre proprietarii americani care și-au vândut locuința au făcut-o pe cont propriu.

http://www.dreamstime.com/stock-image-couple-real-estate-agent-office-friendly-male-image33835741Tot mai puțini vânzători și cumpărători de locuințe își vând casa pe cont propriu, potrivit studiului ”Profilul Cumpărătorilor și Vânzătorilor de Locuințe 2015”, realizat de Național Association of Realtors (NAR). Aproape 90% dintre respondenți au spus că au lucrat cu un agent imobiliar pentru a vinde sau a cumpăra o locuință.

Potrivit studiului, tranzacțiile de tipul ”for sale by owner” (FSBO) au înregistrat cel mai scăzut nivel din toate timpurile. Astfel, 89% dintre vânzători au sus că și-au vândut locuința cu ajutorul unui agent, în timp ce proprietarii care au tranzacționat pe cont propriu reprezintă 8% din total, față de valoarea de 9% înregistrată în ultimii trei ani.

”Cu toate că internetul și tehnologia digitală au creat câteva canale prin care vânzătorii își pot promova proprietățile către un bazin mai larg de potențiali cumpărători, preferința pentru un agent imobiliar care să intermedieze tanzacția nu a fost niciodată mai puternică”, spne Chris Polychron, președintele NAR.

Cei mai mulți dintre cumpărătorii de locuințe au declarat că Internetul a reprezentat primul pas în căutarea locuinței. Cu toate acestea, 88% dintre cumpărătorii care au căutat locuințe online au făcut achiziția prin intermediul unui agent.

”În condițiile unui stoc restrâns, competiția este acerbă în câteva zone ale țării și ceea ce e disponibil online nu corespunde întotdeauna cu realitatea din teren, de aceea cumpărătorii apelează la agenți imobiliari pentru sfaturi specializate și asistență în a naviga prin piața locuințelor, care este astăzi în mișcare permanentă și rapidă”, spune Chris Polychron,

În privința resurselor de căutare, aplicațiile pentru mobil și tabletă câștigă popularitate, cu o creștere a ratei de folosire de la 45% în 2013 la 61% în acest an, potrivit studiului citat.

În România, doar 30% dintre tranzacțiile imobiliare sunt realizate cu sprijinul agenților, potrivit unei cercetări realizate de Imobiliare.ro pe 50.000 de proprietari care și-au vândut locuințele. Spre comparație, în Ungaria agențiile au o cotă de piață de 50% – în Budapesta aceasta ajunge la 80% -, în timp ce în piețe cu tradiție precum Statele Unite ale Americii sau Canada, 90-95% dintre proprietari apelează la un agent imobiliar atunci când cumpără sau vând o locuință.

”Agentul are un potențial de creștere enorm în România, iar colaborarea reprezintă o modalitate de a crește cota de piață a agentului. Trebuie să ne întrebăm ce măsuri putem lua în acest sens”, a spus Adrian Erimescu, cofondator și CEO Imobiliare.ro