Accelerarea creșterii prețurilor imobiliare este considerată de către reprezentanții Băncii Naționale a României (BNR) a fi unul dintre principalele riscuri la adresa stabilității financiare.
Această majorare a prețurilor reprezintă un risc pentru sectorul bancar, în contextul în care expunerile instituțiilor de credit în legătură cu piața imobiliară sunt substanțiale.
“Prețurile locuințelor au avut o dinamică pozitivă, dar semnificativ mai redusă decât în numeroase țări din UE, pe fondul creșterii veniturilor populației, îmbunătățirii așteptărilor viitoare ale indivizilor privind situația financiară și menținerii ratelor de dobândă la valori extrem de reduse. Cu toate acestea, doar o parte redusă din tranzacțiile imobiliare sunt finanțate prin credit. Pe termen lung, potențialele riscuri care pot fi generate de portofoliul de credite cu garanții ipotecare vizează senzitivitatea ridicată la riscul de creștere a ratei dobânzii a debitorilor care au contractat un credit ipotecar”, se explică în Raportul asupra stabilității financiare aferent lunii decembrie 2017, publicat recent de BNR.
De menționat este și faptul că creditele ipotecare au influențat și creșterea îndatorării populației, fapt care reprezintă un alt risc pentru debitori.
“Serviciul datoriei pentru creditele noi acordate persoanelor cu venituri între nivelul minim reglementat și cel mediu a crescut cu 2 puncte procentuale în ultimele 12 luni. Având în vedere faptul că aproape 30% din debitorii cu credite ipotecare au venituri între salariul minim și cel mediu, o proporție semnificativă a populației înregistrează niveluri de îndatorare îngrijorătoare în cazul unor evoluții adverse”, se mai menționează în același raport.
De asemenea, companiile care activează în domeniul construcțiilor și în cel imobiliar au în continuare cel mai mare risc de credit, în ciuda faptului că în cazul acestora s-au observat diminuări importante ale ratei creditelor neperformante, potrivit datelor BNR, citate de Ziarul Financiar.
În cazul sectorului de construcții rata de neperformață abia depășeștea în luna septembrie 30%, față de aproape 38% cât se înregistra la finele anului 2016. În sectorul imobiliar aceasta a scăzut de la aproape 27% la 19,3% în aceeași perioadă.
Prețurile apartamentelor au crescut cu 12% în ultimul an
În perioada noiembrie 2016 – noiembrie 2017, prețul mediu solicitat de proprietari pentru apartamentelor scoase la vânzare în România, fie ele noi sau vechi, a crescut cu 12%. Astfel, dacă în penultima lună a anului trecut prețul mediu de vânzare al apartamentelor era de 1.044 euro/mp, luna trecută acesta a ajuns la 1.169 euro/mp, potrivit Indicelui Imobiliare.ro.
În Capitală, prețul mediu de vânzare al apartamentelor a crescut cu aproape 13% în aceeași perioadă ajungând de la 1.129 euro/mp la 1.271 euro/mp, și cu 16,4% în Cluj-Napoca, respectiv de la 1.243 euro/mp la 1.447 euro/mp.
O majorare de 9,4% s-a înregistrat, în perioada noiembrie 2016 – noiembrie 2017, în cazul orașului Timișoara unde la ora actuală prețul mediu de vânzare al apartamentelor a ajuns la 1.133 euro/mp și de 11% în Brașov (actual 1.000 de euro/mp).
În cazul orașului Constanța creșterea a fost și mai semnificativă, respectiv de 13,4%, de la 955 de euro/mp la 1.083 euro/mp.
Orașul unde prețurile au crescut cu aproape 80% față de 2014
Prețurile apartamentelor scoase la vânzare au crescut semnificativ în ultimii ani în principalele orașe ale țării, acestea ajungând să fie, în medie, cu 30,5% mai mari față de cea mai mică valoare consemnată de la declanșarea crizei până în prezent.
Cea mai mare creștere a prețurilor s-a înregistrat în Cluj-Napoca, unde proprietarii vând locuințe cu prețuri cu 78% mai mari față de nivelul minim atins pe piața locală în ianuarie 2014, potrivit unui studiu Imobiliare.ro.
O altă creștere semnificativă poate fi observată la nivelul orașului Timișoara unde prețurile au ajuns recent de la 776 de euro/mp, în octombrie 2012, la 1.129 de euro/mp.
În Capitală, prețurile au crescut cu 21% față de februarie 2015, perioadă în care s-a atins pragul de jos al pieței imobiliare locale.