One United Properties aprobă distribuirea a 32,5 milioane de lei dividende în numerar, capitalizarea primelor de emisiune rezultate în urma derulării ofertei publice ce a avut loc în acest an și emiterea ulterioară de acțiuni gratuite în proporție de 4 acțiuni noi pentru fiecare 5 acțiuni deținute, precum și introducerea unei noi clase de acțiuni.
One United Properties (BVB: ONE), unul dintre principalii dezvoltatori imobiliari de proiecte sustenabile rezidențiale, de birouri și mixte de ultimă generație din România, au aprobat plata unor dividende în valoare de 32,5 milioane de lei, sau aproximativ 0,02273 lei pe acțiune, acestea urmând a fi plătite în data de 11 octombrie 2021 acționarilor care dețin acțiuni ONE la data de înregistrare 28 septembrie 2021.
În cadrul întâlnirii, acționarii au aprobat de asemenea numirea lui Daniel Dineș sau reprezentantul său adecvat, ca invitat permanent la ședințele Consiliului de Administrație al One United Properties.
O altă decizie luată de One United Properties este aceea a introducerii unei noi clase de acțiuni cu 5 drepturi de vot, denumite acțiuni Clasa B, ce vor fi atribuite exclusiv celor doi acționari fondatori, respectiv Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu. Acțiunile din Clasa A vor continua să reprezinte 1 drept de vot. Acțiunile din Clasa A și Clasa B au același drept de dividende, oferind, prin urmare, un drept egal la dividende tuturor acționarilor.
Chiar dacă acțiunile cu drept de vot multiplu nu sunt încă cunoscute în România, există companii care au două clase de acțiuni care oferă aceleași drepturi de dividende, indiferent de clasa de acțiuni, dar drepturi de vot diferite pentru membrii fondatori. Aceste acțiuni cu vot multiplu sunt prezente atât în piețele din Europa, cât și din SUA, fiind utilizate, spre exemplu, de companiile listate la bursa din New York, NASDAQ și bursa din Varșovia. Potrivit furnizorului global de indici MSCI, în Europa, structurile de vot multiplu sunt predominante pe piețele scandinave unde reprezintă 68% din pondere în Suedia, 53% în Danemarca și 38% în Finlanda, urmată de Italia – 30%. În plus, constituenții drepturilor de vot multiplu au avut o pondere de 20% în MSC Emerging Market Index conform cercetării din 2018.
Opțiunea de a introduce cele două clase de acțiuni cu drepturi de vot multiplu este susținută atât de argumente juridice românești și europene, cât și de jurisprudența Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Citește și: One United Properties: „Piața imobiliară din România a închis cel mai bun semestru din istoria sa”