Acțiuni globale ale National Association of Realtors (NAR)

România este țara în care a fost construit un ”mini NAR”, potrivit unui articol publicat pe platforma media a asociației agenților imobiliari americani.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-global-real-estate-image27656718National Association of Realtor (NAR) a anunțat ieri, într-un articol publicat pe platforma media a asociației, că își extinde prezența la nivel global, într-un efort de a educa mai mulți profesioniști în imobiliare, din vreme ce real estate-ul devine o afacere globală.

Astfel, mai multe conferințe pe teme imobiliare vor fi organizare în acest an în Statele Unite ale Americii și în afara lor, cu scopul de a pune în legătură agenții imobiliari americani cu cei din alte țări. Printre acestea se numără prima Conferință Internațională REALTOR, care va avea loc la Manilla, Filipine, între 27 și 30 iulie, AMPI International Real Estate Summit în Puerto Vallarta, Mexic (24-28 iunie) și primul Congres Internațional de Real Estate, un eveniment de networking care va aduce laolaltă agenți imobiliari, investitori și dezvoltator, ce va avea loc la Miami pe 8 și 9 noiembrie.

Deocamdată, în România nu vor fi organizate astfel de evenimente, însă țara noastră este menționată între cele cinci amintite atunci când vine vorba despre oganizații partenere ale NAR în străinătate. În România, organizația parteneră a NAR este Asociația Profesională a Agenților Imobiliari (APAIR), membrii acestei asociații purtând titulatura de ”realtori”.

În articolul amintit mai sus este menționată contribuția lui Dan Negulescu, director regional și broker REALPRO, numit anul trecut în boardul NAR, în crearea unui ”mini NAR” în România.

Ce se întâmplă în alte țări în care NAR are organizații partenere

Grecia: Economia Greciei de-abia acum începe să se întremeze, potrivit lui Nikos Manomenidis, președinte al Rețelei de Asociații Imobiliare din Europa Centrală (Central European Real Estate Associations Network). Acest lucru înseamnă oportunități extinse pentru agenții și brokerii imobiliari locali, ceea ce a dus la întârirea standardelor din domeniul imobiliar grecesc. Organizațiile imobiliare locale sunt în proces de a realiza primul sistem de listare multiplă (MLS) al țării și de adoptare a Codului Etic al NAR.

Canada: ”Realtorii” din Canada nu percep, în procent de 72%, comisioane pentru recomandările pe care le fac altor agenți (refferal fees), potrivit Paulinei Aunger, președintele Asociației Imobiliare Canadiene (CREA). Asta înseamnă că foarte mulți bani se pierd, în special pentru cei 10% dintre ”realtorii” canadieni care lucrează cu vânzători și cumpărători imternaționali. CREA lucrează cu NAR pentru a-i învăța pe agenții canadieni cum să stabilească și să perceapă astfel de comisioane.

Jamaica: Acum cinci ani,”realtorii” jamaicaniau lansat primul lor MLS și acesta este principalul motiv pentru care țara a devenot cea mai populară din Caraibe printre cumpărătorii americani în căutarea unei a doua case, potrivit lui Howard Johnson, fost președinte al Asociației Realtorilor Jamaicani. În Jamaica sunt acum 700 de ”realtori”, ceea ce reprezintă 60% din totalul agenților și brokerilor din această țară.