Am stat de vorbă cu Adelina Toader, Administrative & Marketing Manager Hitch&Mosher, despre piața rezidențială timișoreană și perspectivele ei pentru următoare perioadă.
CPI: Cum credeți că va evolua piața rezidențială timișoreană în următoarele trei luni?
Considerăm că piața rezidențială timișoreană va fi foarte activă în următoarele trei luni. Din experiența anilor trecuți, lunile septembrie și chiar octombrie sunt caracterizate de o creștere semnificativă a solicitărilor pe segmentul de închiriere, clienții fiind, în mare proporție, studenți români și străini. De asemenea, toamna este o perioadă propice pentru achizițiile de case și terenuri, iar proiectele rezidențiale de mare amploare, anunțate pentru perioada următoare, vor aduce, cu siguranță, o creștere semnificativă și pe segmentul de vânzări apartamente. În privința prețurilor, nu credem că vor fi creșteri majore pe segmentul de vânzări, prețurile fiind deja la un nivel destul de ridicat. Totuși, sunt posibile creșteri ale prețurilor în cazul apartamentelor de închiriat, dat fiind nivelul crescut al cererilor și, cel puțin momentan, un număr mai restrâns al ofertelor disponibile. Așadar, toamna aceasta va aduce un trend ascendent pe piața rezidențială timișoreană, cu un număr mai mare de tranzacții încheiate, comparativ cu perioada verii.
Din punctul meu de vedere, piața rezidențială din Timișoara are un potențial foarte mare, dacă e să luăm în calcul și deficitul de locuințe existent în prezent. Odată cu o nouă alocare de fonduri în cadrul programului „Prima Casă”, conform afirmațiilor publice, precum și cu demararea noilor proiecte rezidențiale de amploare, va crește semnificativ și procentul achizițiilor. Fiind un domeniu dinamic, influențat de mulți factori, domeniul imobiliar va fi mereu unul activ, pe toate segmentele sale, de la vânzare și închiriere apartamente, case, terenuri rezidențiale și industriale, până la vânzare și închiriere spații comerciale, de birouri și hale.
CPI: Care este situația pe segmentul vânzărilor de locuințe în prezent și cum credeți că vor evolua în perioada următoare?
La începutul verii, segmentul vânzărilor de locuințe, în special apartamente, a cunoscut o perioadă de stagnare, în principal din cauza lipsei fondurilor pentru programul „Prima Casă”. Totuși, în luna august s-a înregistrat un număr important de tranzacții care ne demonstrează că piața este una activă, iar clienții interesați să facă o achiziție sunt în căutarea de soluții de finanțare. Astfel, perioada următoare se va dovedi destul de efervescentă, iar situația vânzărilor de locuințe se va îmbunătăți comparativ cu perioada verii.
De asemenea, soluțiile vin și din partea vânzătorilor, a dezvoltatorilor mai exact. Spre exemplu, unul dintre clienții noștri cu care avem o colaborare exclusivă, a lansat finanțarea prin rate direct la dezvoltator, pentru a veni în sprijinul potențialilor cumpărători. Noi, ca agenție, avem încredere că perioada următoare va fi foarte activă în privința vânzării de locuințe și, prin urmare, ne îmbunătățim portofoliul în permanență, pentru a le putea oferi clienților noștri soluții optime.
CPI: Cât de mult influențează piața chiriilor faptul că Timișoara este un mare centru universitar?
Piața chiriilor din Timișoara este influențată mai mult în perioada august-octombrie de faptul că orașul este un mare centru universitar. Astfel, putem spune că e vorba de un factor de sezonalitate. Solicitările din partea studenților, atât români, cât și străini, sunt numeroase la începutul anului universitar, ulterior scăzând și rezumându-se la solicitări din partea studenților care vin aici pe o perioadă mai scurtă de timp (un semestru sau pentru diverse proiecte) sau din partea celor care doresc să își schimbe locuința găsită inițial. Așadar, influența se resimte puternic pe o perioadă relativ scurtă de timp, aproximativ 3 luni pe an.