ADIRU: 2019 a început bine pentru piața imobiliară. Eliminarea restricțiilor pentru TVA 5% poate crește cererea de locuințe noi chiar și cu 30%

Anul 2019 a început cu o veste foarte bună pentru domeniul imobiliar care va aduce multiple beneficii, atât sociale, cât și economice și fiscale. Este vorba despre eliminarea restricției de aplicare a cotei reduse de TVA de 5% la achiziția unei singure locuințe noi din luna ianuarie, care are inclusiv potențialul de a crește cererea pe acest segment chiar și cu 30%, au declarat reprezentanții Asociației Dezvoltatorilor Imobiliari din România Urbanis (ADIRU) la solicitarea CPI.

tva 5% cumparare locuinte noi

Măsura de eliminarea a restricțiilor prin modificarea Codului Fiscal va încuraja și va stabiliza piața construcțiilor de locuințe noi, va veni în ajutorul tinerilor care vor putea face mai ușor un upgrade imobiliar și va genera venituri mai mari din taxe la bugetul de stat.

„Pentru piața imobiliară, efectele sunt extrem de benefice, din estimările noastre pe termen scurt și mediu această modificare este de natură să crească cererea de locuințe noi cu un procent de 25%-30%, fiind un factor catalizator pentru toți cei implicați în domeniul imobiliar”, ne-au explicat reprezentanții ADIRU.

Procentul va crește pe termen mediu și lung, în opinia acestora, urmând să aducă și o componentă investițională importantă.

„Mai multe locuințe vor putea fi achiziționate drept investiție, spre exemplu pentru închiriere, un domeniu investițional care nu este deloc de neglijat”, au mai adăugat cei de la ADIRU.

Și asupra cumpărătorilor TVA de 5% aplicabil locuințelor noi va avea un efect semnificativ. Eliminarea restricțiilor are potențialul de a rezolva chiar și zeci de mii de cazuri de tineri sau de familii tinere care nu aveau posibilitatea de a face un upgrade imobiliar și erau nevoiți fie să cumpere locuințe vechi, fie să cumpere locuințe cu un TVA de aproape 4 ori mai mare (19%).

banner cpi gala

În plus, ar putea rezolva probleme demografice, în opinia reprezentanților asociației.

„Existența unor condiții avantajoase de achiziție a unei locuințe în România poate fi de natură să rezolve atât probleme sociale, cât și demografice, prin care tinerii care doresc să se întoarcă în țară, din diaspora, o pot face acum mult mai facil. Posibilitatea stabilirii unui cămin familial este unul dintre cele mai importante criterii avute în vedere de tineri pentru întoarcerea în România, fiind o adevărată ancoră alături de familie și de un venit satisfăcător”, ne-au explicat ei.

Un impact ar urma să apară inclusiv asupra bugetului de stat, fiind preconizată creșterea veniturilor în acest caz.

„Construcția de locuințe noi aduce la bugetul statului un procent foarte mare de încasări din TVA, impozit pe profit, impozit pe salarii, impozite pe proprietate și creează noi locuri de muncă”, au detaliat reprezentanții asociației pentru CPI. Aceștia au ținut, de asemenea, să reamintească faptul că în cazul vânzărilor de locuințe vechi, cu o valoare mai mică de 450.000 de lei, nu sunt încasate venituri la bugetul de stat.

Divorț sau achiziție pe numele rudelor, printre metodele la care apelau cumpărătorii în trecut pentru a beneficia deTVA 5%

Vechea formă a legii pentru aplicarea cotei de TVA de 5% pentru achiziția locuințelor a intrat în vigoare în anul 2008.

Potrivit acesteia, orice persoană necăsătorită sau familie putea achiziționa o singură locuință cu TVA de 5%, dacă se îndeplineau următoarele criterii:

  • în cazul persoanelor necăsătorite, să nu fi deținut și să nu dețină o locuință în proprietate pe care au achiziționat-o cu cotă de 5%
  • în cazul familiilor, soțul sau soția să nu fi deținut și să nu dețină, fiecare sau împreună, o locuință în proprietate achiziționată cu cotă de 5%.

Restricțiile făceau până acum ca mulți cumpărători de locuințe noi să nu mai aibă posibilitatea de a cumpăra o locuință mai mare, cu cota redusă și avantajoasă de TVA de 5%, fiind deja proprietari ai unei locuințe achiziționate astfel, în ciuda faptului că aveau o nevoie imobiliară clară, apărută în contextul căsătoriei sau al apariția unui copil în familie.

„Pentru a beneficia de TVA-ul redus, mulți dintre cumpărători erau forțați să apeleze la metode foarte complicate și cu multe implicații sociale și juridice – divorț, cumpărarea pe numele copiilor minori, achiziția pe numele unor rude sau altor persoane din familie”, ne-au spus reprezentanții ADIRU, asociația care, de altfel, a solicitat și a susținut eliminarea restricțiilor la cota redusă de TVA de 5% încă din 2017.

Din luna ianuarie a anului 2018 a intrat în vigoare Legea 30/2019 prin care s-a modificat Codul Fiscal, eliminându-se restricția achiziției unei singure locuințe cu o cotă redusă de TVA de 5%.

Astfel, orice persoană fizică poate achiziționa mai multe locuințe care au o suprafață utilă de cel mult 120 de mp, exclusiv anexe gospodărești, și a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 450.000 de lei, exclusiv TVA.

Citește și: TVA 5%, măsura care va da un imbold sectorului rezidențial în 2019

Citește și: Bogdan Ivan, ADIRU: În 2019 trebuie să restabilim încrederea cumpărătorului

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])