Cumpărătorii de locuințe prin programul guvernamental care au pierdut locuința pentru că nu au putut plăti ratele o pot lua acum înapoi.
O reglementare a normelor de implementare pentru ”Prima Casă”, comunicată ieri de Guvernul României, are scopul să contribuie la sprijinirea persoanelor fizice care au achiziționat o locuință prin acest program, însă din cauza unor dificultăți financiare temporare au pierdut-o, iar după îmbunătățirea situației financiare doresc să recupereze imobilul. În aceste situații, beneficiarii programului pot solicita o singură dată finanţatorilor repunerea în drepturile şi obligaţiile aferente contractului de credit şi de garantare, cu respectarea condiţiilor programului şi cu menţinerea condiţiilor în care a fost acordată garanţia.
O altă prevedere stipulează că beneficiarii care au cumpărat deja o locuință prin ”Prima Casă” pot face un ”upgrade”, trecând la o locuință mai mare atât ca suprafață, cât și ca valoare.
Să presupunem că aveți un client care a cumpărat acum doi ani un apartament cu două camere într-o zonă de periferie a Capitalei sau a unui mare oraș din țară și că acum vrea să se mute tot la două camere, dar într-o zonă semicentrală, cu prețuri mai mari.
Potrivit noilor norme de implementare a programului ”Prima Casă”, făcute publice ieri de Guvern printr-un comunicat de presă, acest ”upgrade” este acum posibil: cumpărătorii de locuințe ”Prima Casă” pot trece de la o locuință mai mică la una mai mare, atât ca suprafață, cât și ca valoare. Condiția este ca, înainte de achiziția noii locuințe, creditul pentru cea veche să fie achitat. În acest sens, proprietarul poate vinde locuința inițială, autoritățile (Ministerul Finanțelor Publice) și finanțatorul (banca) acordând o derogare de la interdicția de a înstrăina imobilul timp de cinci ani de la achiziție.
Potrivit normelor, în cazul în care suma obținută din vânzarea primei locuințe este insuficientă pentru stingerea creditul acordat inițial, beneficiarul se obligă să achite din surse proprii eventuala diferenţă. Utilizarea noului credit se va face exclusiv pentru achiziţionarea/construirea noii locuinţe în cadrul programului, cu condiţia lichidării creditului acordat inițial, până la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare sau a contractului de construire a noii locuinţe. Valoarea noii locuinţe achiziționate/construite trebuie să fie mai mare decât valoarea primei locuinţe, la momentul acordării creditului pentru locuinţa achiziţionată sau construită iniţial în cadrul programului.
Ce mai prevăd noile norme?
Având în vedere solicitările apărute în practică din partea beneficiarilor programului, actul normativ prevede posibilitatea înscrierii în contractul de garantare și de credit a soțului/soției, în situațiile în care actul de căsătorie a intervenit ulterior achiziționării locuinței în cadrul programului. De asemenea, ca urmare a solicitărilor mai multor beneficiari, se aliniază prevederile Programului la cele ale noului Cod Civil în ceea ce privește posibilitatea separației bunurilor prin convenție matrimonială.
Actul normativ răspunde, de asemenea, solicitării unui număr mare de beneficiari, prin inserarea în norme a unui acord în ceea ce privește posibilitatea de a închiria o parte sau întregul imobil achiziționat prin Programul “Prima casă”, sau de a stabili un sediu social în acest imobil.
Totodată, în cazul beneficiarilor care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege, finanțatorul, cu acordul Ministerului Finanțelor Publice, aprobă înstrăinarea locuinței achiziționate sau construite inițial în cadrul Programului, precum și ridicarea temporară a interdicției de grevare, chiar și înainte de expirarea perioadei de 5 ani în care operează interdicția de înstrăinare a locuinței, cu condiția lichidării creditului inițial.