ARCEN: Aproape 4.000 de imobile din București sunt în pericol de prăbușire în cazul unui cutremur

În București există aproape 4.000 de imobile aflate în pericol de prăbușire, mult peste numărul celor incluse în clasa I de risc seismic pe lista Primăriei Capitalei.

cladiri risc seismic bucuresti

Pe lângă cele 1.600 de imobile încadrate în clasa de risc seismic I care se pot prăbuși în cazul unui cutremur, pe lista Primăriei Capitalei există alte 2.000 de clădiri în categoriile de urgență I, II sau III, dar neîncadrate în clase de risc seismic, spun reprezentanții Asociației Române pentru Cultură, Educație și Normalitate (ARCEN).

„Acele 2.000 de clădiri încadrate în categorii de urgență, dar nu și în clase de risc seismic, sunt de fapt tot imobile cu risc seismic I. Deci, Bucureștiul oficial nu are doar 1.600 de imobile cu risc seismic, ci aproape 4.000 în pericol de prăbușire în cazul unui seism mare”, a declarat Edmond Niculușcă, președintele ARCEN.

Concluziile au fost trase în urma unei analize realizate pe 25 de zone protejate ale Capitalei de 150 de voluntari, arhitecți și urbaniști, ca parte a proiectului Catalog București. Acest proiect își propune să inventarieze clădirile din cele 98 de zone protejate din Capitală și să prezinte rezultatele prin intermediul unei platforme online.

Listă imobilelor expertizate tehnic a Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic a fost actualizată spre finale lunii iulie și poate fi accesată aici.

Aceasta cuprinde imobilele încadrate în clasa I de risc seismic care prezintă pericol public, dar și cele încadrate în clasele I, II, III și IV de risc în caz de cutremur și include, de asemenea, lista imobilelor care au fost consolidate.

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])