Antoanela Comșa, AREI: Nu cred că toate proiectele imobiliare anunțate se vor finaliza

Antoanela Comșa, președintele AREI – Asociația Investitorilor de Real Estate din România și general manager al Gran Via, spune că nu este convinsă că toate proiectele care au fost anunțate de către dezvoltatori vor fi și finalizate.

ansambluri rezidentiale noi

„Sunt anunțate multe proiecte. Trebuie să vedem și câte dintre ele vor fi finalizate până la urmă”, a declarat Antoanela Comșa în cadrul emisiunii ZF Live.

„Și noi (n.r. Gran Via) am avut un proiect pe care l-am început la un moment dat, dar din motive de piață l-am stopat”, a mai explicat aceasta.

În opinia sa, există însă unele proiecte rezidențiale care au mai multe șanse să devină realitate. „Se vor dezvolta probabil proiectele care sunt în zona metroului. Se vor dezvolta proiectele rezidențiale care sunt în zona clădirilor de birouri, pentru că avem o mare problemă în București – infrastructura”, a mai adăugat președintele AREI și general managerul Gran Via.

O poziție similară a fost exprimată și de Martin Slabbert, fondator al fondului de investiții NEPI și actual CEO al companiei de dezvoltare imobiliară și de investiții Prime Kapital.

„Vedem companii care cumpără opțiuni pentru terenuri, anunță planuri mari, care chiar aduc buldozere pe teren doar pentru a putea strânge fonduri și pentru a demara proiectul. Dar nu toate proiectele vor fi construite. Noi ne concentrăm pe calitate pentru că suntem jucători pe termen lung”, a spus el recent.

Citește și: Martin Slabbert, CEO Prime Kapital: Nu toate proiectele anunțate vor fi și construite

Citește și: De ce se construiesc apartamente mici? Răspunsul dat de președintele AREI

Câte autorizații de construire s-au eliberat de la începutul anului

Potrivit celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică, în primele patru luni ale anului 2018 s-au eliberat 11.852 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, în creștere cu circa 10% față de perioada similară a anului trecut.

Cele mai semnificative creșteri s-au înregistrat în regiunea de dezvoltare de Vest (cuprinde județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș) și în Sud-Vest Oltenia (cuprinde județele Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea).

Scăderi au putut fi observate, în aceeași perioadă, în regiunea de Nord-Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj) și în București-Ilfov.

De menționat este și faptul că în primele patru luni ale anului s-au eliberat 1.615 autorizații de construire doar în regiunea București-Ilfov.

Citește și: Grupul Gran Via investește 17 milioane de euro într-un nou proiect rezidențial amplasat în nordul Capitalei

Citește și: De ce nu avem infrastructură? „Oamenii nu vor să cedeze un metru lățime din terenul lor” pentru a se rezolva problema, spune președintele AREI

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])