Anunțul făcut de ministrul Finanțelor despre programul Prima Casă 2019 schimbă totul. „Era să mă las păcălit”

Programul Prima Casă 2019 nu se va modifica, în ciuda anunțurilor repetate făcute în acest sens încă de la începutul anului de ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici. Astfel, condițiile pentru acordarea creditelor nu vor fi schimbate și programul nu va fi transformat, în final, într-unul „mai social” așa cum se anticipa.

eugen teodorovici programul prima casa 2019

Anunțul a fost făcut chiar de ministrul Finanțelor Publice, care a ținut să sublinieze că întreaga discuție legată de modificarea programului Prima Casă 2019 a fost bazată pe propunerile venite din partea reprezentanților Băncii Naționale a României (BNR).

„A fost o discuție în a schimba programul într-unul mai social, rezultată din propunerea BNR, și era să mă las păcălit de chestia asta”, a declarat Eugen Teodorovici.

„Nu se schimbă nimic, nu este prima casă socială este prima casă”, a mai adăugat el.

Anterior, ministrul Finanțelor anunța că în luna februarie se va da o Hotărâre de Guvern pentru a realiza unele modificări la nivelul criteriilor de eligibilitate, precum suprafața locuințelor care pot fi achiziționate prin Prima Casă 2019, dar și nivelul veniturilor celor care vor putea să acceseze programul.

„Probabil că până la final de februarie vom avea forma propusă a fi modificată, dar nu se schimbă aspecte esențiale. Finanțarea există, a fost bugetat, programul continuă. Până nu îl modificăm va continua în aceeași parametri. Până la final de februarie o să ieșim cred cu o Hotărâre de Guvern”, explica Teodorovici, precizând și că acesta este „un program social la urma urmei. Nu îți iei casă de 500 de mp, prima casă, îți iei o casă pentru familie atât cât poți”.

Prima Casă 2019 va dispune de un buget de circa 2 miliarde de lei, potrivit unui anunț făcut recent de către reprezentanții Ministerului Finanțelor.

În 2018, au fost acordate prin Prima Casă 20.423 de garanții cu o valoare totală de 1,9 miliarde de lei. Valoarea medie a garanției acordate a fost de 94.000 de lei. Tot pe parcursul anului trecut au fost acordate și 7.160 de promisiuni de garantare, în valoare totală de 800 de milioane de lei, conform datelor MFP.

Programul Prima Casă a fost lansat în anul 2009. De atunci și până la sfârșitul lunii decembrie 2018 au fost acordate prin Prima Casă 267.752 de garanții și promisiuni de garantare, cu o valoare totală de 23,7 miliarde de lei.

Finanțatori participanți în program sunt BRD, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Românească, Unicredit, Garanti, Piraeus Bank, Marfin, Credit Agricole și Leumi Bank.

Citește și: Se aleg finaliștii de la Gala Profesioniștilor în Imobiliare 2019! Primele reacții ale juriului – VIDEO

banner CPI national 2019

Jurnalist cu aproape 10 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])