Anunțul făcut de noul ministru al Finanțelor despre Prima Casă. Teodorovici, reacție vehementă: A făcut o aroganță spunând că nu este interesant

După ce a trecut de Senat în septembrie și a primit, în octombrie, raport favorabil din partea Comisiei de buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților, viitorul proiectului „O familie, O casă”, ce își propune să accentueze caracterul social al programului Prima Casă, devine incert odată cu declarațiile făcute în weekend de actualul ministru al Finanțelor. Anunțul său a generat o reacția vehementă din partea fostului ministru. 

Florin Cîțu a anunțat că mai multe programe se află la ora actuală în analiză, printre acestea numărându-se inclusiv Prima Casă, dar și că proiectul „O familie, O casă” nu este de interes pentru actuala guvernare.

„După ce facem o analiză, voi vedea care va mai rămâne în picioare sau nu”, a declarat ministrul Finanțelor la Antena 3, potrivit Mediafax.

„În trei ani de zile, am văzut toate proiectele PSD și nu cred că a existat un proiect PSD care să-mi fi stârnit interesul așa de mult încât să-l folosesc. Nici acest proiect nu va fi interesant pentru noi”, a mai adăugat Cîțu făcând referire la „O familie, O casă”.

Reacția fostului ministru al Finanțelor nu a întârziat să apară. „Vasile Cîțu se laudă că va renunța la programul O familie, O casă, program pe care l-am modificat pentru ca românii cu venituri reduse să poată avea o locuință decentă. A făcut o aroganță spunând că programul nu este interesant pentru că este un program PSD. Adevărul este că este un program popular, dar mai ales necesar, iar asta o spune întreaga societate”, a scris Eugen Teodorovici într-o postare pe Facebook.

El a explicat, de asemenea, că modificarea Prima Casă a avut la bază trei motive, respectiv sprijinirea familiilor tinere la început de drum, susținerea sectorului construcțiilor și menținerea și înființarea locurilor de muncă, dar și că programul trebuie să continue „fie și numai pentru că o criză a locuințelor riscă să genereze efecte economice diverse și îndelungate, pe care nici nu le putem imagina în scenarii oricât de complexe ar fi”.

Acesta s-a arătat deranjat și de faptul că noul ministru al Finanțelor a pus „eticheta PSD” pe această inițiativă legislativă.

Teodorovici a adus în fața Senatului proiectul care urma să dea naștere programului „O familie, O casă”. La dezbaterile din Comisia de buget din octombrie, el a declarat că impactul avut de Prima Casă a fost peste așteptări, dar și că acum a venit momentul introducerii unor modificări. În plus, el a explicat că un aspect important luat în calcul în transformarea Prima Casă a fost cel de a-i încuraja pe români să ia copii în plasament. Tot atunci au fost propuse și amendamente care vizează grupurile sociale vulnerabile.

Principalele modificări dorite sunt:

  • Introducerea pragului de venit pentru beneficiarii Programului: la data solicitării creditului garantat, veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului împreuna cu soțul sau soția, după caz, nu pot depăși valoarea de 4.500 lei; pentru familiile cu unul sau mai mulți copii, la data solicitării creditului garantat veniturile nete lunare ale familiei nu pot depăși valoarea de 7.000 lei.
  • Mandatarea pe lângă Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și a Fondului Român de Contragarantare în vederea emiterii de garanții în numele şi în contul statului, în favoarea băncilor care acordă credite persoanelor fizice pentru achiziția unei locuințe în cadrul Programului.
  • Menținerea avansului minim de 5% din prețul locuinței. Prețul de achiziție este de maximum 70.000 EUR echivalent lei la cursul BNR valabil la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare, iar valoarea finanțării garantate este de maximum 66.500 EUR echivalent lei.
  • Acordarea următoarelor subvenții de dobândă:

-reducerea cu 0,5 puncte procentuale a ratei dobânzii creditului garantat pe toată durata Programului pentru familiile cu un singur copil.

-reducerea cu 1 punct procentual a ratei dobânzii creditului garantat pentru familiile cu doi sau mai mulți copii.

  • Refinanțarea creditelor obținute în cadrul Programului, prin alte instrumente de finanțare, cu excepția altor credite acordate in cadrul Programului.

Programul Prima Casă a fost lansat în 2009 pentru a stopa căderea pieței imobiliare apărută pe fondul crizei, venind în același timp în sprijinul celor care își doreau să cumpere locuințe.

Circa 267.700 de garanții și promisiuni de garantare au fost oferite până la sfârșitul anului trecut, valoarea lor totală ridicându-se la aproape 24 de miliarde de lei.

Circa 6.600 de garanții și promisiuni de garantare au fost acordate prin intermediul programului Prima Casă în prima jumătate a lui 2019, față de 11.000 în perioada similară a lui 2018, conform datelor făcute publice la începutul lunii iulie de oficialii Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii.

Citește și: imoExpert – Viitorul programului Prima Casă. Răzvan Ionescu: Limitarea la 70.000 de euro elimină majoritarea proiectelor noi din marile orașe – VIDEO

Citește și: Sârbu, SVN România: „Orice modificare adusă programului Prima Casă va influența piața rezidențială”

Citește și: Care va fi adevăratul impact al inițiativei O familie, O casă asupra sectorului de real estate? Răspunsul dezvoltatorilor și agenților imobiliari

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])