Anunțul ministrului Teodorovici despre Prima Casă 2019. „E un program social la urma urmei. Nu îți iei casă de 500 de mp”

Programul Prima Casă 2019 va dispune de un buget de circa 2 miliarde de lei, dar va suferi o serie de modificări pentru a-l îndrepta mai mult spre zona socială, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici.

eugen teodorovici despre prima casa 2019

„Probabil că până la final de februarie vom avea forma propusă a fi modificată, dar nu se schimbă aspecte esențiale. Finanțarea există, a fost bugetat, programul continuă. Până nu îl modificăm va continua în aceeași parametri. Până la final de februarie o să ieșim cred cu o Hotărâre de Guvern”, a explicat ministrul Finanțelor Publice pentru Antena 3.

Cât despre modificările care ar urma să fie realizate, Teodorovici a menționat că acestea ar viza unele criterii de eligibilitate, precum suprafața locuințelor care pot fi achiziționate prin Prima Casă 2019, dar și nivelul veniturilor celor care vor putea să acceseze programul.

„Este un program social la urma urmei. Nu îți iei casă de 500 de mp, prima casă, îți iei o casă pentru familie atât cât poți”, a mai detaliat ministrul Finanțelor, potrivit Agerpres.

Șase din zece români care au apelat, în perioada ianuarie-mai 2018, la programul Prima Casă au ales să cumpere locuințe cu două camere, potrivit datelor furnizate de către reprezentarnții Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM) în luna septembrie a anului trecut.

Pe locul al doilea în topul preferințelor beneficiarilor programului s-au aflat locuințele cu 3 camere, cu o pondere de 30%. Totodată, ponderea imobilelor noi cumpărate prin Prima Casă ajunsese, la data publicării statisticilor FNGCIMM, la 60%.

Aproape 70% dintre beneficiarii programului au fost tineri cu vârste cuprinse între 25 și 35 de ani, iar 12% au avut mai puțin de 25 de ani.

Programul Prima Casă a fost lansat în anul 2009, iar de atunci și până în octombrie 2018 au fost acordate 264.578 de garanții și promisiuni de garantare, cu o valoare de 23,4 miliarde de lei.

Citește și: Încep înscrierile pentru cel mai important eveniment al breslei imobiliare. Sărbătorim 10 ANI împreună!

Citește și: Dezvoltator, despre veștile negative legate de piața imobiliară: „Prăbușire înseamnă pentru mine un dezastru, Apocalipsă”. La ce se așteaptă din martie?

banner cpi gala

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])