Apartament cu grădină sau cu acces la piscină? Ce se caută la marginea Bucureștiului

Interesul pentru casele și terenurile aflate în județul Ilfov a crescut spectaculos pe parcursul ultimelor luni. Dorința de a evita aglomerația din Capitală sau de a avea la dispoziție măcar un mic spațiu verde unde îți poți petrece timpul liber în siguranță a fost impulsionată în principal de perioada de lockdown prin care am trecut la începutul pandemiei.

Interesul potențialilor cumpărători pentru terenurile situate pe raza județului Ilfov a crescut cu aproape 80% în septembrie față de începutul acestui an, iar cel pentru case cu circa 20%.

În cazul apartamentelor, situația a fost diferită. Cererea a scăzut ajungând la un punct minim în aprilie, în plină perioadă de lockdown. După ridicarea celor mai multe restricții, în mai, interesul cumpărătorilor pentru apartamentele din Ilfov a revenit, ajungând la începutul toamnei la un nivel în mare parte similar cu cel înregistrat înainte de pandemie.

„Apartamentele au fost afectate mai mult de această scădere a intenției de achiziție, în timp ce casele și terenurile par să fie vedetele ultimelor luni”, a explicat Dorel Niță, Head of Research Imobiliare.ro și coordonatorul proiectului Analize Imobiliare.

„Este evidentă intenția de a ieși din zonele urbane și de a achiziționa un teren, de a construi o casă sau de a cumpăra o casă în zonele periurbane”, a mai menționat el, în cadrul webinarului „Investiții imobiliare în 2020 – între euforie și pandemie” susținut de cunoscutul coach financiar Eusebiu Burcaș.

 

Chiar și în aceste condiții, începând din luna aprilie, apartamentele cu grădină aflate în blocuri din Ilfov au captat tot mai mult atenția potențialilor cumpărători. În august, interesul pentru acest tip de locuințe era deja cu 55% mai mare decât la începutul anului, observându-se clar dorința românilor de a avea la dispoziție un mic spațiu verde.

Apartamentele aflate în ansambluri rezidențiale care oferă, în schimb, acces la piscină au scăzut în popularitate cu circa 20% în același interval de timp, potrivit datelor Imobiliare.ro centralizate de Analize Imobiliare.

În schimb, în București acestea au devenit tot mai căutate, cererea ajungând în august să fie cu 65% mai mare față de cea înregistrată la începutul anului 2020. Un avans a apărut și în cazul apartamentelor cu grădină, situate la parterul blocurilor, dar acesta a fost mult mai mic.

Per total, apartamentele din București mai au încă de recuperat, după scăderile apărute la nivelul cererii în perioada martie-aprilie, când cei mai mulți dintre noi am fost blocați în case.

Urmărește integral prezentarea susținută de Dorel Niță în cadrul webinarului „Investiții imobiliare în 2020 – între euforie și pandemie” susținut de cunoscutul coach financiar Eusebiu Burcaș:

Citește și: Supraofertă pe segmentul închirierilor în trei mari orașe. Prețurile, sub presiune

Citește și: Cresc sau nu prețurile? Iată ce așteptări au românii și câți vor să-și cumpere o locuință în următoarele șase luni

Citește și: Octombrie, lună record în 2020, în ciuda pandemiei. S-au vândut până acum peste 465.000 de imobile în România

Jurnalist cu aproape 10 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])