Apartamentele noi și ieftine, singura soluție?

Premium Imobiliare, unul dintre cei mai activi jucători imobiliari din zona de sud a Capitalei, anunță proiecte de 1.600 de apartamente și investiții de 20 de milioane de euro.

Novum Residence SplaiCele 1.600 de apartamente sunt distribuite în șase ansambluri rezidențiale, toate sub denumirea Novum Residence, în diferite zone ale Bucureștiului: Nerva Traian, Timpuri Noi, 13 Septembrie, Panduri, Militari,  Prelungirea Ghencea și Grozăvești.Investiția este estimată la peste 20 de milioane de euro. Parte din aceste proiecte sunt deja în fază de finalizare, în plin proces de construcție ori în fază de proiectare – autorizare, spune Nicu Stângă, Director General al companiei Premium Imobiliare.

Astfel, în cadrul proiectului rezidențial Novum din Sectorul 6, zona Prelungirea Ghencea primul imobil a fost deja finalizat, alte patru fiind în faza de construcție. Al doilea proiect , Novum Timpuri Noi este de asemenea în faza finală de construcție și este amplasat în Sectorul 3 pe Splaiul Unirii. Totodată, în luna martie a anului curent au demarat lucrările și la ansamblul de apartamente Novum Residence Nerva Traian din București, strada Ion Minulescu.

Prețurile în cele trei ansambluri sunt în concordanță cu zonele în care sunt amplasate. Astfel, în complexul din Prelungirea Ghencea prețurile anunțate de dezvoltatori sunt cuprinse între 39.900 și 46.570 euro pentru două camere si 55.900 euro  pentru trei camere. Pe măsură ce ne apropiem de centru, prețurile cresc. De pildă, locuințele din Novum Residence Nerva Traian au prețuri de vânzare ce pornesc de la 42.900 de euro pentru garsoniere, 65.900 euro pentru două camere si 88.900 euro pentru apartamente cu trei camere.

Interesant este că, până acum, compania Premium Imobiliare s-a axat, în general, pe zona de sud a Capitalei. ”Locuințele de 40.000 – 60.000 de euro din zona de sud sunt imbatabile ca preț, acolo este un public-țintă și lucrurile merg bine, la fel și în zona Bucureștii Noi, e același comportament”, explică, pentru CPI, Iulian Niculae, broker/owner în cadrul Victoria Consult.

Dacă prețurile anunțate în Novum Residence Prelungirea Ghencea se încadrează în ”rețeta de succes” abordată de către dezvoltatorii imobiliari pe timp de criză (prețuri de până în 60.000 de euro, amplasamente periferice), nu același lucru se poate spune despre locuințele din ansamblul dezvoltat în zona Nerva Traian.

Să fie acesta un semn că dezvoltatorii imobiliari ”de masă” încep să se uite și spre amplasamente mai bune? Și dacă da, ne putem gândi la o creștere a pretențiilor, dar și a bugetului mediu al clienților potențiali de apartamente noi?

Posibile răspunsuri apar atunci când analizăm comportamentul cumpărătorilor din aceste amplasamente mai bune, unde până acum nu au fost disponibile, în general, decât apartamente vechi. ”Apetitul către segmentul vechi există numai dacă apartamentele sunt în amplasamente bune; se adâncește diferența dintre prețurile locuințelor situate într-un astfel de amplasament și cele care sunt «tot pe-acolo», dar nu așa de bine poziționate. Oamenii au de unde alege și se orientează în mod clar spre amplasamentul mai bun”, explică Iulian Niculae.

În aceste condiții, cine construiește apartamente noi în amplasamente bune va fi avantajat în mod clar pe termen mediu. Iar brokerii care vor avea în ofertă aceste locuințe, de asemenea.