Aproape 15.000 de locuințe noi în trei luni, date în folosință în România

În primele trei luni ale acestui an au fost date în folosință aproape 15.000 de locuințe noi, număr în creștere față de începutul lui 2019, arată cele mai noi date publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

În intervalul ianuarie-martie 2020, au fost finalizate 14.919 locuințe la nivel național, cu 2.205 în plus raportat la perioada similară din 2019. Numărul locuințelor date în folosință în primul trimestru a crescut constant din 2017 și până în prezent.

Infografic: locuințe date în folosință în T1, 2014-2020, date INS

Cele mai multe locuințe au fost terminate la începutul lui 2020 în zona București-Ilfov, mai exact aproape 3.900, cu circa 1.700 în plus față de anul trecut, potrivit datelor INS.

Alte 5.283 de locuințe au fost finalizate, în total, în regiunea de Nord-Vest a țării și în Centru. De menționat este și faptul că în Centrul țării, deci la nivelul județelor Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu, s-a înregistrat a doua cea mai mare creștere, după cea din Capitală și împrejurimi, în numărul locuințelor date în folosință raportat la începutul anului trecut.

La polul opus s-a aflat regiunea de dezvoltate Sud-Vest Oltenia, care cuprinde județele Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea, unde s-au dat în folosință doar 617 locuințe.

Infografic: locuințe terminate pe regiuni de dezvoltare, în T1 2020 comparativ cu T1 2019, INS
  • Nord-Est – Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui
  • Sud-Est – Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea
  • Sud-Muntenia – Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman
  • Sud-Vest Oltenia – Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea
  • Vest – Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș
  • Nord-Vest – Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj
  • Centru – Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu

Totodată, în trei dintre regiunile de dezvoltare din țară numărul locuințelor terminate a scăzut în trimestrul I din 2020 raportat la perioada similară a anului trecut, mai exact în Nord-Estul țării, în Sud-Muntenia și în regiunea Sud-Vest Oltenia.

În total, anul trecut s-au dat în folosință 67.488 de locuințe la nivel național, cu aproape 7.800 în plus față de numărul înregistrat în 2018.

Citește și: Evoluția prețurilor apartamentelor în luna mai. Scăderi moderate în patru mari orașe din țară

Citește și: Pandemia nu le-a schimbat planurile. Unde își găsesc inspirația și ce buget alocă românii pentru gresie și faianță?

Citește și: Pe ce s-au dus banii tăi în 2019? Veniturile lunare s-au menținut sub 5.000 de lei pe gospodărie

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])