Aproape 30.000 de locuințe au fost finalizate în prima jumătate a anului. București-Ilfov, în top

Aproape 30.000 de locuințe au fost date în folosință în prima jumătate a acestui an, cu mai bine de 2.500 în plus față de numărul celor finalizate în perioada similară din 2019.

În mediul urban au fost terminate 19.400 de locuințe în semestrul I din 2020, reprezentând ca pondere 65,2% din totalul locuințelor date în folosință la nivel național. Numărul acestora este cu circa 2.800 mai mare față de anul trecut, în ciuda situației generate de pandemia de coronavirus. Este vorba strict despre locuințele ridicate în cursul acestei perioade de timp, ale căror elemente, inclusiv fundația, s-au construit pentru prima dată și la care s-au finalizat toate lucrările prevăzute în documentația tehnică și au fost recepționate de către beneficiari.

Alte 10.365 de locuințe au fost date în folosință în mediul rural. Numărul acestora este în ușoară scădere față de anul trecut.

Tabel: locuințe terminate pe medii de rezidență și surse de finanțare, INS

Aproape 98% dintre locuințele terminate în primele șase luni din 2020 au fost realizate din fonduri private, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică.

Cele mai multe locuințe au fost date în folosință, în ciuda pandemiei, în regiunea București-Ilfov, mai exact 8.528. Tot aici s-a înregistrat și cel mai mare avans din țară raportat la perioada similară din 2019. S-au dat, astfel, în folosință cu aproape 2.800 de locuințe în plus în cele șase luni.

Infografic: locuințe terminate pe regiuni de dezvoltare, INS
  • Nord-Est – Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui
  • Sud-Est – Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea
  • Sud-Muntenia – Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman
  • Sud-Vest Oltenia – Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea
  • Vest – Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș
  • Nord-Vest – Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj
  • Centru – Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu

Regiunea de dezvoltare de Nord-Vest, care cuprinde județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj, și cea de Centru, care include județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu, au urmat zona Capitalei și împrejurimile sale în top.

La polul opus s-a aflat regiunea de Nord-Est, deci județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui, unde s-au dat în folosință cu aproape 680 de locuințe în minus față de primul semestru al anului 2019.

Citește și: Top 10 județe unde s-au vândut cele mai multe imobile luna trecută

Citește și: Peste 4.000 de autorizații, eliberate pentru clădiri rezidențiale în luna iulie

Citește și: La nivel național, prețurile apartamentelor au avut o evoluție pozitivă în luna august. Cum stau lucrurile în marile orașe

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])