Una dintre așteptările majore ale angajaților este ca munca la sediul companiei să susțină interacțiunea dintre oameni și activitățile creative.

După un an și jumătate de lucru desfășurat – în bună parte – la distanță, angajații din România consideră că birourile vor continua să facă parte din activitatea lor profesională și după ce va trece pandemia. Astfel, un sondaj derulat recent de Genesis Property, în rândul a 1.183 de angajați din toată țara, relevă că aproape 88% dintre respondenți sunt de părere că biroul lor va exista și în viitor – cei mai mulți așteptându-se, însă, la o transformare a spațiului în care lucrau înainte.
Sondajul Genesis Property privind percepția angajaților despre viitorul birourilor și perspectiva reîntoarcerii la birou a fost desfășurat în februarie-martie 2021 prin platforma iVox. Aproape 59% dintre participanți sunt femei, aproximativ 60% au vârsta între 25 și 40 de ani și nouă din zece sunt angajați full-time.
Un spațiu multifuncțional
Peste 60% dintre participanții la studiu afirmă că e important să existe în continuare spații dedicate pentru birouri, chiar dacă modelul de lucru se transformă și biroul devine mai degrabă un spațiu multifuncțional – unde ar putea să lucreze, dar și să interacționeze cu echipa și să se relaxeze. Aproape 37% dintre respondenți se așteaptă ca „biroul viitorului” să fie regândit pentru a include spații de colaborare și socializare în condiții de siguranță. În același timp, aproape 34% se așteaptă ca în viitor birourile să urmeze un model mai apropiat de cel de coworking, conceput tocmai pentru a susține interacțiunea dintre oameni și activitățile creative.
Alți 30% dintre angajații intervievați consideră că birourile vor evolua pe termen lung în „ecosisteme” care vor combina utilizarea spațiilor rezidențiale, de ospitalitate și de lucru. În schimb, doar puțin peste 27% consideră că biroul va rămâne în cea mai mare parte neschimbat, iar alți 12% afirmă că, în opinia lor, „biroul viitorului” va fi reprezentat de orice loc în afara casei în care vor putea lucra.
„Pandemia a schimbat percepția oamenilor despre birouri și așteptările pentru biroul lor post-pandemic. Angajații nu vor să se întoarcă la birou doar pentru a lucra, în spații neadaptate viitorului și cu program fix, ci vor mai degrabă un loc cu facilități noi unde să socializeze, să fie mai creativi și să poată colabora cu colegii. Biroul viitorului va fi un loc al unei interacțiuni umane complexe, pe mai multe paliere, care să susțină acțiunile inovatoare, cu o mare valoare adăugată. Desigur, oamenii așteaptă și măsuri sanitare care să vizeze atenuarea efectelor pandemiei, măsuri pe care le-am inclus și noi în standardul IMMUNE Building Standard™ (IMMUNE™), tocmai pentru a oferi acestora încredere și confort.”
Ștefan Tudos, vicepreședinte Genesis Property
Focus pe măsurile de siguranță sanitară
De la biroul lor „postpandemic”, angajații se așteaptă, în primul rând, să aibă măsuri care să limiteze riscurile epidemiologice (56,1%), dar și să ofere o experiență integrată de muncă, interacțiune și relaxare (40,5%) și un context în care să fie creativi (35,5%), precum și să dispună de tehnologii bazate pe inteligență artificială, care să elimine activitățile repetitive de zi cu zi și să le permită să se concentreze pe activități mai relevante (29,9%).
O treime dintre angajați evaluează acum cu mai multă atenție măsurile de sănătate implementate la birou, pentru limitarea riscurilor de răspândire a virusurilor și bacteriilor. „IMMUNE™ este o certificare a clădirilor, bazată pe dovezi științifice care propune un sistem practic, compus dintr-o rețea de dispozitive și tehnologii, echipamente specializate, personal dedicat și facilități noi, promovând implementarea de reguli operaționale și de sănătate în spațiile interioare ale clădirilor în care interacționează oamenii. Standardul propune 135 de măsuri coerente prin care orice proprietar de clădiri de birouri sau angajator poate monitoriza și ajusta starea de sănătate a clădirii la un nivel sustenabil de performanță, oferind ocupanților care se întorc la birou spațiul o experiență sănătoasă”, subliniază reprezentanții Genesis Property.
Despre Genesis Property
Genesis Property este unul dintre cei mai importanți dezvoltatori de birouri de clasa A din România, având o experiență de peste 20 de ani în industria imobiliară. Compania deține și administrează peste 150.000 de metri pătrați de spații de birouri de clasa A, în Novo Park și West Gate Business District din București, ocupate de chiriași importanți precum: HP, Accenture, Societe Generale, Citibank, Ericsson, Garanti BBVA, Infineon, Luxoft, Yokogawa, Siemens și Alpha Bank, unde lucrează peste 20.000 de angajați. Genesis Property este, de asemenea, dezvoltatorul primului campus studențesc privat din România, West Gate Studios, și al unității de cazare de 4 stele Studio One Accommodation Suites.
În 2020, Genesis Property a inițiat The IMMUNE Building Standard™, un standard global inovator, care certifică reziliența clădirilor la amenințări pentru sănătate cum este pandemia de Covid-19.