Cea mai mare pondere a locuințelor finalizate pe parcursul anului trecut în principalele piețe rezidențiale din țara noastră, respectiv de circa 54%, a fost înregistrată în localitățile limitrofe marilor orașe, potrivit unei analize Coldwell Banker România.
„Localitățile limitrofe marilor orașe regionale continuă să atragă cea mai mare pondere a finalizărilor de locuințe noi deoarece oferă terenuri pentru construcții în parametri rezonabili de preț și un grad redus de birocrație în autorizarea lucrărilor de construire, comparativ cu marile orașe unde autoritățile locale sunt mai puțin prietenoase, iar vânzătorii de terenuri au de multe ori așteptări nerealiste privind prețul terenurilor propuse spre vânzare”, a declarat Bogdan Voica, CEO al Coldwell Banker România.
„În situația în care cererea și oferta pentru terenuri centrale sau semicentrale se vor întâlni, vom asista la o majorare a segmentului middle market și în marile orașe din România și la o evoluție calitativă a conceptelor ce stau la baza proiectelor de la periferia marilor orașe”, a mai spus acesta, potrivit Profit.
Conform analizei Coldwell Banker România, cea mai dezvoltată localitate aflată la periferia unui mare oraș din România este Bragadiru de la marginea Capitalei.
Alături de aceasta se mai găsesc în clasament și localitățile Florești, Cisnădie și Năvodari, dacă luăm în considerare numărul locuințelor livrate pe parcursul anului trecut.
De menționat este și faptul că cele mai mari piețe rezidențiale regionale din țara noastră au ajuns să fie pe parcursul anului 2017 Cluj-Napoca, Timișoara și Constanța.
Cum a evoluat fondul de locuințe din România în 2017
Fondul de locuințe și-a păstrat în 2017 trendul ascendent din ultimii ani, arată datele Institutului Național de Statistică (INS). Astfel, dacă la începutul lui 2017 existau la nivel național 8.929.167 locuințe, la sfârșitul anului numărul acestora a crescut la 8.976.794.
Creșterea „intrărilor” în fondul de locuințe existent s-a datorat, potrivit INS, construcțiilor noi și transformării unor spații cu altă destinație în locuințe.
Astfel, pe parcursul anului trecut numărul construcțiilor noi și adăugirilor făcute la cele existente a ajuns la 53.347, din totalul intrărilor în fondul de locuințe existent de 54.748.
Citește și: Câte imobile s-au vândut în luna iulie și cum au evoluat vânzările de la începutul anului 2018
Citește și: Cum arată locuințele românilor? Județele unde găsești cele mai spațioase camere
Citește și: Aproape 21% dintre locuințele terminate în 2017 nu au canalizare