Atenționările ADIRU pentru dezvoltatori și investitori, în cazul suspendării PUZ-urilor de sector. „Rezultatele din trecut nu sunt o garanție pentru viitor”

Pe ordinea de zi a ședinței de vineri a Consiliului General al Municipiului București se află o serie de proiecte de hotărâre menite să suspente pentru doi ani PUZ-urile coordonatoare pentru sectoarele 2,3,4,5 și 6. Ce efecte ar putea avea adoptarea lor și la ce se pot aștepta dezvoltatorii și investitorii pe viitor? Iată ce spun reprezentanții Asociației Dezvoltatorilor Imobiliari din România Urbanis (ADIRU).

În primul rând, spun reprezentanții ADIRU, cele mai multe proiecte imobiliare din București au, la ora actuală, la bază PUZ-urile deja aprobate pentru sectoarele 2, 3, 4, 5 și 6. Vorbim aici atât despre proiectele rezidențiale, cât și despre cele aferente spațiilor office, industriale sau logistice.

Dacă PUZ-urile vor fi suspendate, atunci edificarea unor astfel de clădiri ar putea fi foarte dificilă, spun cei de la ADIRU. În lipsa unui Plan Urbanistic General (PUG) actualizat, va fi necesară refacerea documentațiilor de tip PUZ, ceea ce înseamnă o amânare a inițierii oricărui proiect cu 1-2 ani, durata medie a unui PUZ, sau așteptarea trecerii termenului de suspendare propus, de 24 de luni.

În al doilea rând, din forma inițială a propunerii de suspendare se înțelege că aceasta se aplică atât certificatelor de urbanism și autorizațiilor de construire sau desființare emise, cât și celor în curs de emitere.

Miercuri, însă, Primarul General a ținut să ofere o serie de lămuriri. ”Tot ce înseamnă autorizație de construire emisă înainte de această suspendare rămâne în vigoare pentru că suspendarea produce efecte numai pentru viitor. De asemenea, pentru certificatele de urbanism deja emise în baza PUZ-urilor de sector și care prevăd dezvoltări rezonabile (…) de la o lună la alta putem să dăm un PUZ punctual ca să rezolvăm această chestiune”, a explicat el.

Ce înseamnă, în opinia sa, un proiect rezonabil? O funcțiune prevăzută în PUG ca fiind industrială care nu se mai potrivește, în 2021, ca industială, fiind aflată în mijlocul unui cartier de locuințe, ce urmează să devină funcțiune de locuire.

„Dacă cineva avea în PUG un teren cu funcțiunea spațiu verde și acel teren a devenit construibil printr-un PUZ de sector, îmi pare rău, nu vom încălca legea și nu vom da PUZ pentru autorizație de construire pentru respectivul spațiu verde”, a mai adăugat Nicușor Dan.

Un alt efect al suspendării PUZ-urilor ar putea fi, potrivit reprezentanților asociației, că riscul de finanțare ar putea crește extrem de mult. „Băncile vor acorda cu o dificultate și mai mare finanțări pentru proiectele imobiliare noi, în condițiile unei impredictibilități a posibilității de construire. De asemenea, finanțarea externă și atragerea de investitori străini pentru proiectele din Capitală se va diminua, pe măsură și proporțional cu creșterea riscului investițional, cauzat de modificarea actelor normative de natură administrativă care privesc suspendarea PUZ-urilor de sector”, spun ei.

Impactul avut asupra investitorilor nu doar de toate aceste schimbări, ci și de lipsa de comunicare și de explicare a efectelor economice și juridice care apar ca urmare a acestei inițiative, a fost adus în discuție și de către reprezentanții Asociației Investitorilor din Real Estate în România (AREI).

„Transmite, din păcate, un mesaj negativ atât companiilor prezente la acest moment în România, dar mai ales celor care prospectează țara noastră pentru investiții viitoare în această industrie”, au explicat cei de la AREI.

Dezvoltatorii activi în București sunt sfătuiți, totodată, de către conducerea ADIRU să ia în considerare cu seriozitate situația actuală generată de o posibilă suspendare a PUZ-urilor și să nu se raporteze la așteptările și posibilitățile de construire din anii anteriori.

„Rezultatele din trecut nu sunt o garanție pentru viitor”, spun ei.

Nicușor Dan: „Urbanismul din București, din ultimii ani, a fost o golănie”

Primarul General a susținut, miercuri, o conferință de presă în care a făcut o serie de declarații legate de proiectele de hotărâre de pe ordinea de zi a ședinței CGMB din 26 februarie.

Urbanismul din București, din ultimii ani, a fost o golănie, iar cele cinci PUZ-uri de sector reprezintă apogeul acestui tip de urbanism. Am speranța că în ședința de vineri a CGMB se va da un semnal clar și se va pune capăt acestui tip de dezvoltare care va fi înlocuit cu una sustenabilă”, a declarat Nicușor Dan.

„De aceea bucureștenii stau blocați în trafic, avem cartiere întregi care n-au școli, avem un oraș care, deși are un potențial turistic uriaș, este prezentat în revistele de turism drept cea mai urâtă capitală europeană. Cele mai nocive aspecte ale PUZ-urilor de sector se referă la spațiile verzi care, prin aceste <reglementări> urbanistice urmau să devină spații construibile. Este absolut scandalos ca în situația în care avem zeci de mii de copii care suferă de boli respiratorii, zeci de mii de vârstnici care suferă de boli cardiovasculare din cauza poluării atmosferice din București, sute de hectare de spațiu verde, și nu e o metaforă, riscă să-și piardă statutul și să devină spații construibile”, a mai adăugat el.

Citește și: Investiții de peste 3,5 miliarde de euro în marile proiecte imobiliare din București. Mulți dezvoltatori mizează pe ideea de regenerare urbană

Citește și: România, din nou în fruntea clasamentului. Avem cea mai mare creștere din UE la nivelul lucrărilor de construcții

Citește și: TVA 5% și birocrația, mari obstacole pentru dezvoltatori. „Dorința noastră este să facem apartamente cât mai mari, la prețuri accesibile”

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])