Avantaje și dezavantaje ale caselor din lemn

În România, casele din lemn, care au un cost mult mai mic față de cele din cărămidă, sunt folosite mai ales ca locuințe de vacanță.

voluntari Habitat for HumanityV-ați întâlnit vreodată cu situația în care să aveți un client potențial care caută un teren pe care să-și construiască o casă, însă tranzacția nu se mai realizează pentru că nu are un buget suficient pentru construcție? Îi puteți spune unui astfel de client că există și posibilitatea construirii unei case din lemn, ceea ce presupune costuri mult mai mici.

Habitat for Humanity România, organizație cu misiunea de a elimina locuirea sărăcăcioasă și care a construit, din 1997 și până astăzi, peste 400 de case pe structuri ușoare din lemn după modelul american Habitat, a identificat o serie de avantaje și dezavantaje ale acestui tip de locuință. Le redăm mai jos.

Avantaje

  • Rapiditatea cu care poate fi construită casa. După ce fundația este uscată, o locuință pe structură de lemn de 55-60 mp poate fi ridicată și în cinci zile, de către o echipă de 20-25 de persoane. (Vezi aici detalii despre casa construită de voluntari Habitat for Humanity România în doar 31 de ore).
  • Casa din lemn este mai călduroasă. Lemnul este un material care izolează foarte bine. Între straturile de OSB care se montează pe riglele de lemn se pot pune diferite materiale termoizolante ca vată minerală, polistiren, spumă poliuretanică sau celuloză care permit obținerea unei performanțe termice și energetice mai bune.
  • Pe de altă parte, se salvează mai mult spațiu. Pereții din lemn sunt de aproape două ori mai subțiri decât cei realizați din cărămidă sau BCA.
  • Casele pe lemn sunt mai rezistente la cutremur. Lemnul este un material elastic, iar datorită modului de îmbinare a elementelor structurale se preiau mișcările seismice indiferent de direcția de propagare. O casă pe structură de lemn poate rezista unui cutremur de până la 8 grade pe scara Richter.
  • Casele pe structură de lemn sunt mai ieftine decât cele construite pe alte structuri. Costul pentru o construcție pe structură de lemn este 20.000 de euro (50-60 de metri pătrați)
  • Casele pe structură de lemn nu sunt mai predispuse la incendii dacă structura de lemn este tratată ignifug în mod corect (lemnul ignifugat intârzie cu aproximativ 90 de minute aprinderea) și se folosesc materiale rezistente la foc. Pe de altă parte, în caz de incendiu, la casele pe structură de lemn se înlocuiește doar partea afectată, pe când la alte structuri trebuie realizată o evaluare generală a structurii întregii clădiri.
  • Oferă un mediu ecologic de viață, dacă se folosesc cât mai multe materiale naturale, lucru benefic pentru psihicul și bioritmul natural al organismului uman.

Dezavantaje

  • Casele pe structură de lemn au o durata de viață relativ mai mică decât casele pe alte structuri. Totuși, aceasta se poate extinde cu o bună întreținere și exploatare -aerisire, încălzire, curățenie, folosirea corectă a instalațiilor sanitare –astfel încât vom ajunge să nu mai facem comparație între diferite tipuri de structuri privind durata de viață. În acest caz utilizatorul face diferența..
  • Nu sunt izolatoare fonice atât de bune față de structurile pe cărămidă sau BCA. Izolarea fonică a unei clădiri pe lemn crește atât timp cât îmbinările dintre panourile de lemn sunt realizate corect (toleranțe cât mai mici între pereții de lemn). La fel, se pot folosi materiale fono-absorbante, se poate dubla vata minerală între pereții despărțitori sau în planseul dintre nivele.
  • Lipsa popularității acestui tip de construcții. În contrast cu țările nordice, Canada și SUA, românii sunt sceptici în privința fiabilității construcțiilor pe structură de lemn. Multe persoane consideră că o casă din lemn se pretează doar ca o cabană la munte, nu ca o locuință permanentă.