Avertismentul unui economist FED: o nouă recesiune ar putea să apară până la sfârșitul anului sau la început de 2020

Un economist al Rezervei Federale americane (FED) atenționează că situația actuală de pe piața imobiliară din Statele Unite ar putea sugera apariția unei perioade de recesiune spre sfârșitul anului 2019 sau la începutul lui 2020.

prima casa ianuarie-mai 2018

„Datele statistice privind vânzările de locuințe unifamiliale până în mai 2019 confirmă faptul că piețe din toate regiunile SUA sunt din ce în ce mai slăbite”, explică economistul William R. Emmons, care lucrează pentru filiala din St. Loius a FED, într-un raport citat de CNBC.

„Severitatea scăderii pe piețele rezidențiale pare comparabilă în toate regiunile. Este mai puțin gravă decât situația care a dus la Marea Recesiune (n.r. 2008), dar similară cu perioadele care au precedat crizele din 1990-1991 și 2001”, a explicat el.

În cercetarea sa, Emmons a analizat vânzările pe parcursul unui an, până în mai 2019, comparând datele cu media înregistrată pe ultimii trei ani. El a considerat luna decembrie a acestui an ca fiind „luna posibilă pentru un vârf de creștere” și a analizat cu cât timp în urmă față de vârf a apărut prima lună în care vânzările au scăzut sub media pe trei ani în cazul ultimelor trei perioade de recesiune.

Economistul susține că acesta este un indicator de încredere pentru piața imobiliară pentru a estima când ar urma să apară următoarea recesiune. În mod normal, aceasta apare la distanță de un an.

În regiunea de nord-est, de exemplu, luna august a anului trecut a fost prima în care vânzările au scăzut sub media pe regiune a celor trei ani. Deci cu 16 luni înainte de decembrie 2019, presupusul vârf. În cazul recesiunilor anterioare, primele luni negative au apărut cu 23, 10 și 21 de luni înainte de vârf. Astfel, estimarea actuală s-ar încadra în șablonul oferit de datele istorice.

Economistul explică și că ratele ipotecare actuale, prețurile locuințelor ajustate la inflație și contribuțiile investițiilor rezidențiale la creșterea economică sunt similare cu modelele care au precedat cele mai recente trei recesiuni.

Filiala din New York a FED folosește randamentele Trezoreriei pe 10 ani și trei luni pentru a determina probabilitatea unei recesiuni în următoarele 12 luni. Probabilitatea unei evoluții negative până în mai 2020 sunt de 29,6%, în creștere față de 27,5% în aprilie și la cel mai înalt nivel din 31 mai 2008. În luna septembrie 2008 deja se ajungea la o criză financiară.

Există însă și specialiști care consideră că situația de pe piața imobiliară americană nu este atât de gravă. Spre exemplu, economistul-șef pentru America de Nord și de Sud al Natixis a declarat recent că riscul unei recesiuni rămâne relativ scăzut.

Citește și: România, pe locul 19 în lume la creșterea prețurilor locuințelor. Ne depășesc 12 țări europene, inclusiv Bulgaria

Citește și: O proprietate din Franța, vândută în prima tranzacție imobiliară de anvergură din Europa realizată prin tehnologia blockchain

Citește și: Cât trebuie să câștige un britanic pentru a-și permite o locuință? În România, poți să strângi banii pentru un apartament și în mai puțin de 10 ani

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])