Băncile, dezvoltatorii și casele verzi

Romanian Green Building Council (RoGBC) pune la dispoziția dezvoltatorilor imobiliari ghidul ”Case Verzi”, util și  agenților și brokerilor imobiliari.

http://www.dreamstime.com/stock-image-energy-house-rating-female-hand-holding-green-labels-concept-image36669701Într-o piață imobiliară în care finanțarea bancară este dificil de obținut, atât pentru dezvoltatorii de ansambluri rezidențiale, cât și pentru clientul final, locuințele verzi reprezintă, la propriu și la figurat, o gură de oxigen.

Potrivit reprezentanților Romanian Green Building Council, băncile sunt mai dispuse să finanțeze dezvoltarea, dar și achiziția de către clientul final, de locuințe verzi. Și aceasta din motive care țin de cifre: conform RoGBC, riscurile ipotecare ale locuințelor sustenabile sunt cu 32% mai mici decât cele întâlnite în cazul locuințelor standard.

Potrivit altor statistici, clădirile, inclusiv cele rezidențiale, sunt responsabile pentru peste 30% din consumul total de energie și 40-50% din emisiile de dioxid de carbon din Europa. Pentru că a venit vorba despre energie, trebuie spus că băncile iau cu siguranță în calcul faptul că piaţa de energie din România se va liberaliza până la sfârșitul anului 2017, eliminându-se ceea ce a mai rămas din subvenţiile acordate consumatorilor casnici; majoritatea proprietarilor (inclusiv mulţi împrumutaţi, cu ipotecă) vor fi astfel expuși la o creștere a preţurilor la energie cu 25%. ”Deși implementarea acestei măsuri este tardivă, evident din motive politice și sociale, liberalizarea va fi în cele din urmă demarată în decursul primilor ani ai unei ipoteci pe 20 de ani și va adăuga o presiune continuă în toată perioada de ipotecare, din cauza preţului energiei. Se preconizează o creștere dramatică a utilizării și preţului energiei și resurselor naturale, din cauza tendinţelor globale economice și demografice”, spun reprezentanții RoGBC.

Problemele de sănătate ale împrumutatului sau ale unui membru al familiei au impact material asupra capacităţii de a plăti obligaţiile financiare. Locuinţele mai „sănătoase“ din portofoliul ipotecar vor avea beneficii materiale pozitive din reducerea accidentelor, printr-un iluminat mai bun și instalarea adecvată a reţelei electrice; diminuarea expunerii la compuși organici volatili (COV), formaldehide, azbest, plumb, mucegai și radon, prin alegerea materialelor de construcţii mai „sănătoase“ și utilizarea tehnicilor adecvate de izolare și renovare și reducerea expunerii la monoxid de carbon și fum de ţigară, printr-o mai bună ventilare.

Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care RoGBC a elaborat ”Casa Verde”, un program de certificare a clădirilor rezidențiale verzi, alături de o pre-certificare. ”Un investitor/dezvoltator care este interesat să obţină certificarea pentru un proiect poate solicita RoGBC o «Evaluare de pre-certificare» prin care, în mod gratuit sau cu un cost redus, se evaluează fezabilitatea obţinerii certificării CASA VERDE din partea RoGBC. În cadrul unei întâlniri cu un reprezentant RoGBC investitorul/ dezvoltatorul discută detaliile proiectului pe care doreşte să le implementeze: concept, amplasament, performanta energetică, preţ, target, etc. Procesul include o întâlnire de aproximativ 2 ore în urma căreia RoGBC va produce un document iniţial care să prezinte fezabilitatea proiectului, făcându-se o comparaţie punct cu punct cu criteriile stabilite din sistemul de certificare”, spun reprezentanții RoGBC. ”Se recomandă începerea procesului într-o fază incipientă a proiectului, chiar înainte de alegerea unui sit. Proiectele care au început deja construcţia pot fi luate în calcul de RoGBC pentru programul de certificare CASA VERDE, dar vor trebui să îndeplinească aceleaşi cerinţe ca şi cele care au urmărit certificarea dintr-o fază anterioară.”

Pentru dezvoltator, dar și pentru agentul imobiliar care se ocupă de vânzare, obținerea unei astfel de certificări înseamnă și posibilitatea de a oferi cumpărătorilor soluția achiziției prin programul ”Ipoteca Verde”, derulat de băncile partenere ale RoGBC.

Pentru informații detaliate, puteți descărca aici ghidul ”Clădiri & Ipoteci Verzi” elaborat de RoGBC.