Băncile văd o creștere semnificativă în prețurile proprietăților rezidențiale. Ce se întâmplă cu cererea pentru împrumuturi?

Prețurile au crescut, iar cererea pentru împrumuturile destinate achiziției de terenuri și de locuințe a scăzut, arată rezultatele „Sondajului privind creditarea companiilor nefinanciare și a populației” întocmit de Banca Națională a României (BNR).

credite locuinte si terenuri

„Prețurile proprietăților rezidențiale au înregistrat o creștere semnificativă în T2 2019 (n.r. intervalul aprilie-iunie), conform opiniei instituțiilor de credit, contrar așteptărilor de menținere relativ constantă a acestora din trimestrul anterior. În perioada următoare, băncile estimează o creștere marginală a prețurilor imobilelor”, se menționează în sondajul efectuat trimestrial de BNR.

Cererea pentru împrumuturile destinate achiziției de terenuri și locuințe a înregistrat, în același timp, o scădere moderată, contrar previziunilor băncilor de creștere marginală.

„Instituțiile de credit se așteaptă la o evoluție constantă a cererii de credite în T3 2019 (n.r. intervalul iulie-septembrie)”, menționează cercetarea realizată pe baza unui chestionar transmis primelor 10 bănci, după cota de piață aferentă creditării companiilor și populației, care dețin circa 80% din creditarea acestor segmente.

Factorii care influențează standardele de creditare aferente împrumuturilor pentru achiziția de terenuri și de locuințe nu s-au modificat în trimestrul al doilea.

Infografic: evoluția prețurilor locuințelor confomr aprecierilor băncilor

Valoarea medie a LTV (N.R. loan-to-value sau ponderea creditului în valoarea garanţiei imobiliare) a avansat de la 72% în primul trimestru la 74% în trimestrul al doilea pentru creditele ipotecare nou-acordate. În cazul portofoliului total de împrumuturi pentru cumpărarea terenurilor, LTV mediu a rămas nemodificat, la 73%.

„Efectele măsurilor prudențiale inițiate de banca centrală se resimt în continuare în evoluția gradului de îndatorare, în special în cazul creditelor nou-acordate, pentru care nivelul mediu al indicatorului s-a diminuat cu circa 3 puncte procentuale în T2 2019 (de la 38% în T1 2019 la 35%). La nivelul portofoliului total de împrumuturi ipotecare, valoarea gradului de îndatorare a rămas relativ constantă (44%)”, se menționează în același document.

În timp ce la nivelul cererii pentru credite destinate achiziției de locuințe și terenuri s-a înregistrat, în ultima perioadă, o scădere, în cazul împrumuturilor de consum cererea a crescut.

Citește și: Piața terenurilor din Capitală. Cele mai multe tranzacții în negociere, până în 5 milioane de euro

Citește și: Credit pentru locuință: o familie cu venituri de 5.000 de lei poate lua mai mulți bani de la bancă decât în 2018

Citește și: Ce își pot cumpăra românii prin programul O familie, o casă? Așa ar putea arăta viitorul dezvoltărilor rezidențiale

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])