Buget de 2 miliarde de lei pentru Prima Casă în 2018. Ce modificări ar putea suferi programul

Programul Prima Casă va avea un buget de 2 miliarde de lei în 2018, potrivit unui proiect de act normativ al Ministerului Finanțelor Publice (MFP), aflat în dezbatere publică. Suma este mai mică față de cea aferentă anului în curs când bugetul Prima Casă a fost de 2,67 miliarde de lei.

Buget Prima Casă 2018

Proiectul aflat în dezbatere publică menționează, totodată, o serie de modificări ce vor fi făcute, în cazul în care acesta va fi adoptat.

1.Reducerea marjei maxime de dobândă la 2%

„În vederea corelării prevederilor privind costul total al finanțărilor garantate pentru achiziția de locuințe cu cea pentru construcția de locuințe, și pentru a se evita orice discriminare în acest sens, se propune în prezentul proiect de act normativ reducerea marjei maxime de dobândă de la 2,50% la 2% urmând ca finanțatorii, în termen de 7 zile de la data intrării în vigoare a prezenei hotărâri, să transmită FNGCIMM (n.r. Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii) și MFP nivelul costurilor totale pe care le aplică finanțărilor garantate pentru construcția de locuințe”, se explică în nota de fundamentare a proiectului.

2. Valoarea comisionului de gestiune, aprobată prin ordin de ministru în fiecare an

O altă modificare propusă, de această dată pentru corelarea prevederilor programului cu legislația aferentă celorlalte programe cu garanție guvernamentale, este aceea ca valoarea comisionului de gestiune – comision unic aferent FNGCIMM – să fie aprobată anual prin ordinul ministrului Finanțelor.

3. Preluarea emiterii de acorduri pentru radierea ipotecilor de către FNGCIMM. Timpul de așteptare scade

FNGCIMM ar putea prelua din 2018 sarcina de emitere a acordurilor pentru radierea ipotecilor, a interdicțiilor de înstrăinare în cazul respingerii cererilor de plată. „Activitatea va fi acomodată la nivelul FNGCIMM, unde în prezent se procesează cererile finanțatorilor și se desfășoară activitatea de pregătire a documentației de întocmire a acordurilor de radiere emise de FNGCIMM în numele și contul statului român și transmitere a acestora către finanțatori, în situația rambursării integrale anticipate sau la termen a finanțării garantate”, se mai menționează în același document.

Reprezentanții ministerului se așteaptă ca astfel timpul de așteptare pentru obținerea acordurilor de radiere să scadă cu cel puțin 10 zile lucrătoare. În plus, modificarea ar putea permite informatizarea procesului, în condiții optime.

În cazul respingerii cererii de plată a creditului garantat în cadrul programului Prima Casă, FNGGCIMM ar urma să fie, de asemenea, instituția care își va exprima acordul în numele statului pentru radierea ipotecii legale și a interdicțiilor înscrise în cartea funciară a locuinței achiziționate sau construite în cadrul Prima Casă.

„În ceea ce privește formalitățile de radiere în/din cartea funciară a ipotecii legale asupra locuinței achiziționate/construite în cadrul programului în favoarea statului român, reprezentat de Ministerul Finanțelor Publice, și a finanțatorului, precum și cea de radiere în/din cartea funciară a interdicției de înstrăinare pe o perioadă de 5 ani și a interdicției de grevare cu alte sarcini pe toată durata finanțării, se propune să se facă în baza acordului de radiere emis de FNGCIMM și de finanțator, proporțional cu procentul de garantare”, se explică în nota de fundamentare.

4. Cazul locuințelor trecute prin procedura de executare silită

În cazul locuințelor achiziționate sau construite în cadrul programului Prima Casă, dar pentru care a fost finalizată procedura de executare silită, MFP va trasmite ANAF acordul de radiere a ipotecii și a interdicțiilor din cartea funciară. Ulterior, ANAF va transmite acordul finanțatorilor pentru ca aceștia să radieze din cartea funciară ipoteca și interdicțiile.

„În cazul în care are loc recuperarea integrală prin plata creanței bugetare rezultate din plata valorii de executare a garanției, finanțatorii radiază ipoteca și interdicțiile legale instituite în favoarea statului român, prin Ministerul Finanțelor Publice din cartea funciară în baza comunicărilor organelor fiscale competente ale ANAF însoțite de acordul Ministerului Finanțelor Publice. Ipoteca și interdicțiile legale instituite în favoarea finanțatorului se radiază din cartea funciară în baza acordului eliberat de finanțator în conformitate cu normale proprii”, se mai menționează în document.

Garanții și promisiuni de garantare de 20,57 de miliarde de lei din 2009

Din 2009, anul de lansare al programului, până în octombrie 2017 au fost acordate prin Prima Casă 236.138 de garanții și promisiuni de garantare. Valoarea lor totală a fost de 20,57 de miliarde de lei.

În primele zece luni ale anului 2017 au fost acordate 21.672 de garanții și 8.508 promisiuni de garantare în cadrul aceluiași program. Valoarea acestora a fost de 1,88 de miliarde de lei, respectiv de 960.000 de milioane de lei.

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])