Care este profilul cumpărătorilor interesați de apartamente de lux? Mihaela Pană: Apetitul investitorilor este crescut. Randamentele la închiriere ajung până la 6,5%

Apetitiul cumpărătorilor pentru locuințe de lux este în creștere, iar randamentele obținute de către cei care fac achiziții în scop investițional pot ajunge chiar și la 6,5% Aflăm ce preferă românii care optează pentru astfel de apartamente de la Mihaela Pană, Partner Residential Agency Cushman&Wakefield Echinox.

investitii apartamente de lux

„Observăm un apetit destul de crescut pentru achiziții care se adresează investitorilor. S-au realizat tranzacții destul de importante de apartamente cu 2-3 camere care au ca destinație finală închirierea, pentru că o parte dintre cei care au bani preferă să facă astfel de plasamente pentru că randamentul bancar nu mai este rezonabil, iar prin achiziția acestor apartamente și închirierea lor randamentele sunt mai bune, undeva între 4,5%-5%, dar merg până spre 6%-6,5%”, a declarat Mihaela Pană în cadrul unei emisiuni ZF Live, adăugând că segmentul de lux reprezintă 3%-5% din întreaga piață rezidențială.

Aceasta a mai explicat că în cazul apartamentelor de lux o primă categorie de cumpărători este cea a persoanelor care investesc 100.000-150.000 de euro în locuințe cu 2 camere sau chiar și peste 200.000 de euro în locuințe cu 3 camere cu scopul de a le închiria ulterior, dar și că pentru piața chiriilor este foarte importantă zona.

Mihaela-Pana-Partner-Residential-Agency-CW-Echinox
Foto: cwechinox.com

„A devenit foarte interesantă zona de nord, Aviației-Barbu Văcărescu. Este o zonă extrem de aglomerată în acest moment, iar dezvoltarea segmentului de birouri atrage și dezvoltarea celui rezidențial”, a spus Pană menționând, totodată, că în această parte a orașului locuitorii au și acces la metrou, un important mijloc de transport, dar și că potențialul de închiriere ulterioară a unei locuințe situate aici este foarte mare având în vedere faptul că tot mai mulți angajați vor să reducă timpul necesar pentru a ajunge zilnic de acasă la locul de muncă.

„Cu siguranță, în perioada următoare o parte dintre acești angajați își vor dori să își eficientizeze timpul într-un mod rezonabil și atunci se vor gândi să își închirieze locuințe aproape de birou”, a explicat Pană.

Ea a menționat, totodată, că în rândul investitorilor se numără atât români are cumpără câteva unități, cât și fonduri care achiziționează zeci de apartamente. În plus, sunt și investitori care caută locuințe deja închiriate.

„Sunt dese asfel de solicitări. Și noi avem și produse care sunt deja închiriate și pe care cumpărătorii le preferă așa. Este foarte simplu. Ai cumpărat deja un apartament, chiria este în derulare pentru că preiei și contractul și scapi de perioada de așteptare necesară pentru finalizarea imobilului și de cea până la închiriere”, a spus în cadrul emisiunii ZF Live reprezentanta Cushman&Wakefield Echinox.

O altă categorie de cumpărători interesați de locuințe de lux cuprinde acele persoane dispuse să plătească 350.000-400.000 de euro pentru un apartament. Este vorba însă despre cumpărători finali.

„În această situație, cumpărătorul devine foarte pretențios, caută foarte mult, este foarte atent pe ce urmează să dea banii și are criterii foarte bine definite – știe locul unde vrea să meargă, știe de ce suprafețe are nevoie, care sunt finisajele pe care și le dorește, facilitățile pe care ar vrea ca imobilul respectiv să i le ofere”, a mai explicat Pană.

De ce s-au redus suprafețele apartamentelor

Mihaela Pană a vorbit și despre suprafațele în scădere ale proiectelor rezidențiale dezvoltate în ultimul timp. Potrivit spuselor sale, cele mai căutate apartamente cu 2 camere au în medie 55-65 de mp, iar cele cu 3 camere între 70-80 de mp.

„Înainte de criză toată lumea căuta apartamente foarte mari. Era o modă să ai apartamente generoase, să ai terase. După care a venit criza și s-a constatat că suprafețele mari sunt extrem de costisitoare și că nu întotdeauna ai nevoide de un dormitor de 30 de mp să dormi și atât. Cererea s-a schimbat complet și, din punctul meu de vedere, au fost câștigători dezvoltatorii care au reuși să se adapteze”, a explicat ea.

Pană a mai menționat și că tinerii chiriași nu își mai doresc oricum locuințe foarte spațioase.

„S-a demonstrat că tinerii nu au nevoie de spații extrem de generoase și nu își doresc neapărat acest lucru. Își doresc, mai degrabă, să se bucure de mai mult timp, să poată avea facilități cât mai multe în jurul locuințelor lor, să poată accesa un parc, să poată accesa ușor o zonă de relaxare, un restaurat. Deci alte sunt criteriile în acest moment atunci când un chiriaș dorește să își ia un apartament”, a spus reprezentanta Cushman&Wakefield Echinox, adăugând că aceștia sunt dispuși să plătească chirii între 600-800 de euro pe lună pentru un apartament cu 2 camere cu o suprafață de 55-60 de mp, în funcție de cât de personalizată este locuința.

„Sunt cumpărători care vin și intervin în partea de finisaje, ulterior mobilează cu un designer apartamentul respectiv, eficientizează la maxim acest spațiu care pare a nu fi foarte mare, dar care poate să ofere prin amenajare interioară tot comfortul de care ai nevoie, și atunci poți să câștigă în partea de chirie”, a declarat Mihaela Pană menționând, de asemenea, că un loc de parcare atribuit locuinței este și el foarte important mai ales în zonele care au devenit foarte aglomerate.

Citește și: Cum a evoluat piața rezidențială de lux în ultima perioadă? Aspectul care poate reprezenta 70% din prețul unei apartament de pe acest segment

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])