Care sunt așteptările managerilor din construcții pentru următoarele luni

Managerii companiilor de profil estimează o creștere a prețurilor lucrărilor de construcții în următoarea perioadă.

În perioada februarie-aprilie vom asista la o creștere a prețurilor lucrărilor de construcții (sold conjunctural +26%), potrivit unei anchete de conjunctură a Institutului Național de Statistică (INS).

În același timp, în activitatea de construcții se va înregistra o scădere moderată a volumului producției (sold conjunctural -13%).

Managerii companiilor de profil estimează, totodată, o relativă stabilitate, în următoarele luni, la nivelul numărului de salariați din domeniu (sold conjunctural +2%).

Spre comparație, o creștere moderată a activității se va putea observa în industrie și în sectorul serviciilor, iar o majorare a prețurilor este prognozată și în sectorul comerțului cu amănuntul.

Infografic: INS

Anchetele de conjunctură au scopul de a analiza tendințele de evoluție a indicatorilor economici pe termen scurt și mediu. Eșantionul aferent domeniului construcțiilor a cuprins 1.248 de agenți economici.

Soldul conjunctural indică percepția managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen, care nu trebuie confundată cu ritmul creșterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS.

Soldul conjunctural procentual este obținut ca diferență între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului și procentajul celor care au indicat varianta negativă.

banner CPI national 2019

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])