Cât va mai dura ascensiunea imobiliarului comercial?

Strâns legată de puterea de cumpărare, creșterea segmentului de real estate comercial este amenințată, în ciuda evoluțiilor pozitive din ultimii doi ani.

Foto Shopping City Satu Mare_02Imobiliarul comercial este, în prezent, pe o pantă ascendentă, datorată în principal creșterii apetitului crescut al românilor pentru produse mai scumpe și cheltuieli mai mari. ”Anul 2016 a fost un an bun pentru industria bunurilor de larg consum, atât din perspectiva retailerilor, cât și a producătorilor. A fost al doilea an consecutiv când românii au avut un apetit crescut pentru produse mai scumpe și pentru cheltuieli mai mari. Piața FMCG a crescut cu 3,4% în valoare față de 2015. În spatele acestei creșteri stă atât o creștere cu 3% a volumelor cumpărate, cât și fenomenul de uptrading (orientarea consumatorilor către produse superioare din punct de vedere al prețului). Spre deosebire de anul trecut, uptrading-ul s-a regăsit atât în comerțul modern, cât și în cel tradițional. Acest fenomen a determinat la nivel național o creștere de un punct procentual a mărcilor premium, în defavoarea celorlalte categorii de preț”, se arată într-un studiu privind consumul casnic realizat de GfK România.

Datele Institutului Național de Statistică privind cifra de afaceri în comerțul cu amănuntul (retail) confirmă: În ultimii doi ani, indicii din acest domeniu sunt în creștere, după cum se poate observa din graficul de mai jos.

Marii câștigători ai acestei tendințe de creștere par a fi hypermarketurile, ancore principale ale centrelor comerciale moderne. ”Comerțul modern acoperă 57% din piața totală de FMCG din România. Pe parcursul anului 2016, retailerii moderni au câștigat două puncte procentuale față de 2015. Formatele de tip supermarket și discount au contribuit cel mai mult la creșterea comerțului modern, câștigând câte o jumătate de punct procentual fiecare. Creșterea acestor formate provine din atragerea unui număr mai mare de cumpărători în magazine și de o creștere a frecvenței de cumpărare. Cu toate că au avut o evoluție constantă pe parcursul anului 2016 în ceea ce privește cota de piață, hipermarketurile rămân în continuare cel mai important canal modern, cumulând la nivel național mai mult de un sfert dintre vânzările totale de FMCG pentru consum acasă”, se mai arată în studiul GfK.

În aceste condiții, marii jucători din domeniul centrelor comerciale și implicit marii retaileri acționează pentru extinderea rețelelor comerciale moderne, fapt semnalat încă de la începutul anului de compania de consultanță imobiliară Cushman&Wakefield Exhinox. ”Pe fondul unei creșteri generale a puterii de cumpărare, observăm că unii retaileri au început să își îndrepte atenția chiar și către orașe cu 30-40.000 de locuitori, care până de curând nu prezentau interes pentru aceștia. Dacă trendul pozitiv al economiei se pastrează, ne așteptăm ca în următorii trei – patru ani în fiecare oraș de peste 30.000 de locuitori să fie dezvoltată cel puțin o galerie comercială care să acopere nevoile primare de retail modern”, spunea, în ianuarie 2017, Bogdan Marcu, Partener Retail Agency în cadrul companiei menționate.

În prezent, primele șase orașe din țară după numărul de locuitori, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Constanța, Craiova și Brașov, considerate orașe primare, au un stoc de retail modern cumulat de 923.000 de metri pătrați, reprezentând 40% din stocul total existent în afara Capitalei, dar orașele cu populație mai mică sunt deja vizate de marii jucători din domeniu. Un astfel de exemplu vine din Satu Mare, oraș în care fondul de investiții sud-african NEPI, unul dintre principalii investitori imobiliar din România și din Europa Centrală și de Est, pregătește startul lucrărilor de construcție la centrul comercial Shopping City Satu Mare, o investiție de 40 de milioane de euro pentru o suprafață închiriabilă de 28.000 de metri pătrați. „Investiția NEPI din Satu Mare reprezintă mai mult decât deschiderea unui centru comercial regional. Scopul principal este de a aduce la Satu Mare toate serviciile și produsele necesare locuitorilor județului, astfel încât banii și timpul acestora să fie reinvestiți local, nu în alte județe”, spune Sebastian Mahu, Asset Manager în cadrul grupului NEPI.

Sorin Dinu eMAG showroom Sibiu_2017În Piatra-Neamț, H&M a anunțat recent deschiderea unui nou magazin, în centrul comercial Shopping City Piatra Neamț, în suprafață de 1.300 de metri pătrați, în timp ce eMag a inaugurat la începutul lunii cel mai mare showroom din afara Bucureștiului, parte a strategiei companiei de extindere în offline la nivel național. „Deschiderea showroom-ului din Sibiu, primul inaugurat anul acesta în provincie, face parte din strategia eMAG de extindere în zona de vest, pentru a fi mai aproape de și mai mulți clienți, oferindu-le cea mai bună experiență de cumpărare online și offline”, declară Sorin Dinu, Retail Director eMAG.

În ciuda acestor evoluții pozitive, creșterea ar putea fi mai lentă în acest an. ”Spre deosebire de anii anteriori, anul 2017 va fi caracterizat de inflație, ca urmare a relaxării fiscale și a tăierii TVA-ului în 2015 și 2016, ceea ce anticipează un ritm mai lent de creștere”, spun reprezentanții GfK România.