Ce este „white box” cel mai în vogă concept de pe piața imobiliară din SUA? Există și în România, dar cu o mare diferență

Conceptul „white box” este în mare vogă pe piața de real estate din Statele Unite ale Americii. Trendul a apărut și în România, dar noi îl privim diferit.

white box

Cei mai bogați americani au devenit tot mai interesați de ideea de „white box” atunci când se află în căutarea unor proprietăți de lux. Acest curent este foarte popular în special în New York și Los Angeles unde un apartament de lux poate ajunge să coste și câteva zeci de milioane de dolari.

Dar ce înseamnă, de fapt, acest nou trend? Practic, interiorul apartamentului sau al casei este complet gol, locuința dispunând doar de instalație electrică și de încălzire. Cei mai mulți vânzători se pun de acord că pereții, în acest caz, trebuie să fie gata de vopsire, fără nimic în plus.

Sună cunoscut, nu? Este practic echivalentul unei proprietăți vândute la alb în România – cu glet, instalații electrice și sanitare, branșament la gaze, geamuri și ușă de exterior.

Astfel de proprietăți sunt preferate de unii cumpărători, atât din SUA, cât și din România, pentru că le oferă posibilitatea de a alege finisajele, gresia, faianța, parchetul sau ușile de interior, după propriile preferințe, pentru a obține designul dorit.

Marea diferență apare la nivel financiar. Dacă în România astfel de apartamente sau case vin și cu avantajul de a fi, în general, mai accesibile la preț, în SUA ele sunt, în cele mai multe cazuri, mai scumpe decât cele gata finisate și chiar mobilate.

Motivul care duce la apariția acestei diferențe este acela că americanii nu vor să plătească bani în plus, după ce achiziționează proprietatea, pentru a scăpa de designul inițial.

„De multe ori oamenii cumpără ceva complet finisat, superb, dar tot aleg să dea totul jos și să o ia de la capăt. Această tendință merge pe ideea – cumperi proprietatea, faci orice vrei și nu mai ești nevoit să plătești pentru a înlocui designul altcuiva. Este mult mai valoros decât să cumperi ceva și să fii nevoit să schimbi totul”, a explicat un agent imobiliar american pentru CNBC.

Jurnalist cu aproape 10 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])