Ce poți cumpăra prin Noua Casă? Valoarea creditului crește, avansul este diferențiat

Cea mai nouă formulă a proiectului de Ordonanță de Urgență pentru Noua Casă, inițiativa care ar urma să înlocuiască la nivelul pieței Prima Casă, a fost inclusă pe agenda ședinței de Guvern de astăzi, cu modificări legate de valoarea creditelor și de prețurile locuințelor care ar putea fi achiziționate prin intermediul programului.

Valoarea creditului destinat pentru cumpărarea unei locuințe noi va fi de maximum 140.000 de euro, echivalent în lei, garantat de stat prin Ministerul Finanțelor în procent de cel mult 60%, exclusiv dobânzile, comisioanele și spezele bancare aferente, reprezentând maximum 85% din prețul de achiziție al locuinței, dar nu mai mult decât valoarea rezultată în raportul de evaluare a locuinței.

Aici trebuie făcută, însă, o mențiune. În categoria locuințelor noi sunt asimilate și cele supuse unor lucrări de consolidare sau reducere a riscului seismic în ultimii cinci ani.

Creditul acordat pentru celelalte tipuri de locuințe este în valoare de cel mult 70.000 de euro, echivalent în lei, garantat de stat în procent de maximum 50% din valoarea creditului, reprezentând maximum 95% din prețul de achiziție a locuinței.

Avansul va fi diferențiat, în funcție de tipul de locuință pentru care optează cumpărătorul, astfel:

  • minimum 15% din prețul de achiziție pentru locuințele noi/consolidate
  • minimum 5% din prețul de achiziție pentru celelalte categorii de locuințe.

În varianta inițială publicată de Ministerul Finanțelor se discuta doar de un avans minim de 5% din prețul de achiziție al locuinței, care putea fi de maximum 100.000 de euro, echivalent în lei, iar valoarea finanțării garantate de cel mult 95.000 de euro pentru locuințe noi sau consolidate, respectiv de 70.000 euro, cu valoarea finanțării garantate de maximum 66.500 de euro, pentru celelalte categorii de locuințe.

CONSULTĂ AICI CEA MAI NOUĂ VARIANTĂ A PROIECTULUI DE OUG

Condițiile anunțate anterior pentru selecția beneficiarilor nu se schimbă. Pentru a putea accesa programul Noua Casă o persoană trebuie să îndeplinească trei criterii:

  • la data solicitării creditului garantat declară pe propria răspundere fie că nu deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul/soția nicio locuință, indiferent de modul și de momentul în care a fost dobândită, fie că deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul/soția cel mult o locuință, dobândită prin orice alt mod decât prin program, în suprafață utilă mai mică de 50 de mp
  • achiziționează o singură locuință printr-un credit acordat și garantat în condiții programului
  • are calitate de împrumutat în raport cu finanțatorul.

Dacă Noua Casă trece de ședința de astăzi, de la ora 17:00, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanței Ministerul Finanțelor va supune Guvernului spre aprobare proiectul de hotărâre pentru modificarea și completarea normelor de implementare a programului Prima Casă, cu modificările ulterioare.

Citește și: Impactul COVID-19 pe piața apartamentelor din București. Câte s-au vândut și la ce prețuri? Oferta a fost marcată, cererea e pe „verde”

Citește și: Apartamentele din acest hub de business al Bucureștiului se vând ca „pâinea caldă”. Valoarea tranzacțiilor a crescut cu 24% într-un an

Citește și: Vânzările de imobile, în creștere în iunie. Ne apropiem de nivelul de la începutul pandemiei

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])