Ce spun reprezentanții FMI despre programul Prima Casă

Reprezentanții Fondului Monetar Internațional (FMI) atenționează asupra efectelor Prima Casă în cadrul Programului de evaluare a sectorului financiar (Financial Sector Assessment Program).

credite ipotecare

Specialiștii FMI sunt de părere că programul Prima Casă duce la apariția unor vulnerabilități în sistemul financiar din țara noastră și crește expunerea indirectă a sectorului bancar la sectorul de stat.

Tot în cadrul Programului de evaluare a sectorului financiar se menționază și faptul că „eficacitarea instrumentelor macroprudențiale existente pentru creditele ipotecare este subminată de programul Prima Casă, care oferă împrumuturi cu un nivel LTV (n.r. Loan to Value- ponderea creditului în valoarea garanţiei imobiliare) de până la 95%. Mai mult decât atât, cea mai mare parte a contractelor de credit ipotecar sunt cu dobânzi variabile, performanţa creditului şi ratele de default s-ar putea deteriora într-un mediu cu dobânzi în creştere”.

Reprezentanții FMI sunt, totodată, de părere că influența programului trebuie să fie diminuată în continuare.

Anul acesta Prima Casă a fost lansat cu un plafon de 2 miliarde de lei. Programul trece printr-o strategie de reducere a alocării. Astfel, în următorii doi ani se așteaptă ca sumele alocate să rămână la nivelul lui 2018, iar pentru anul 2021 să scadă la 1,5 miliarde de lei.

Citește și: Românii care au luat credite prin Prima Casă ar putea beneficia de darea în plată

Citește și: Ce locuințe preferă românii care apelează la Prima Casă

Circa 9.400 de garanții și promisiuni de garantare acordate în 5 luni prin Prima Casă

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) a acordat, în perioada ianuarie-mai, aproximativ 9.400 de garanții și promisiuni de garantare din plafonul alocat pentru anului 2018.

De asemenea, circa 700 de solicitări de garantare sunt, în prezent, în curs de acordare, potrivit celor mai recente date FNGCIMM.

Din 2009, anul de lansare al programului, până în octombrie 2017 au fost acordate prin Prima Casă 236.138 de garanții și promisiuni de garantare. Valoarea lor totală a fost de 20,57 de miliarde de lei.

Citește și: Ce spune ministrul Mediului de Afaceri despre programul Prima Casă

Citește și: Anca Bidian, CEO Kiwi Finance: „Nu moare nimeni fără Prima Casă”

Citește și: Geo Mărgescu, CEO Forte Partners: Produsele create de Prima Casă nu sunt benefice pentru viitorul pieței imobiliare. Ce ar trebui să încurajeze, în schimb, statul

Jurnalist cu aproape 10 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])