Cea mai mare tranzacție de birouri încheiată vreodată pe piața din România a fost finalizată. „Este un mesaj foarte puternic pentru investitori”

AFI Europe, proprietarul mai multor active imobiliare pe piața autohtonă (printre care mallul AFI Cotroceni) a finalizat preluarea portofoliului format din patru proiecte de birouri de la NEPI Rockcastle, încheind, astfel, cea mai importantă tranzacție de birouri petrecută vreodată pe piața din România. Cu o valoare de 307 milioane euro, dealul reprezintă aproximativ o treime din piața de investiții imobiliare de anul acesta, estimată la aproximativ un miliard de euro.

The Lakeview

Portofoliul tranzacționat cuprinde patru proiecte de birouri: Floreasca 169, The Lakeview, Aviatorilor 8 din București și City Business Centre din Timișoara, toate cu certificări „verzi” și poziționate strategic în cele mai căutate centre de afaceri din România, cu o suprafață închiriabilă totală de 118.500 de metri pătrați.

Reprezentanții Colliers International, care au consiliat vânzătorul în acest deal, notează că această achiziție „pune România pe harta marilor investitori strategici și are potențialul să devină un catalizator pentru noi tranzacții semnificative în viitor”. Potrivit acestora, vânzarea portofoliului de birouri NEPI Rockcastle către AFI Europe, agreată inițial la finalul anului 2019, reprezintă, probabil, și cea mai mare tranzacție cu imobile comerciale generatoare de venituri din România – concurând cu tranzacții majore din regiunea Europei Centrale și de Est. „În plus, este cea mai importantă vânzare strategică a unui portofoliu intermediată de Colliers International în România”, au punctat aceștia.

Citește și:
Ovidiu Șandor: Tranzacțiile pe segmentul de birouri continuă – și nu la prețuri de „distressed assets”!

„Tranzacția este de referință nu doar prin valoare și prin complexitate. Faptul că a fost finalizată într-un context economic marcat de Covid-19, în termenii stabiliți inițial, confirmă încrederea investitorului în potențialul activelor și al pieței. Totodată, dovedește că există lichiditate în sectorul imobiliar local, fiind de referință pentru tranzacții viitoare și contribuind la creșterea încrederii potențialilor investitori noi în România.”

Robert Miklo, Director Investment Services la Colliers International

City Business Centre Timișoara

O vânzare strategică pentru NEPI Rockcastle

Reprezentanții Colliers au explicat că tranzacția reprezintă o vânzare strategică a fondului de investiții NEPI Rockcastle, unul dintre cei mai mari investitori din piaţa imobiliară din Europa Centrală şi de Est, cu un portofoliu total evaluat la circa 6,1 miliarde de euro, axată pe sectorul dominant de retail. Pe de altă parte, AFI Europe, proprietarul centrului comercial AFI Cotroceni și al aproximativ 92.000 de metri pătrați de birouri în proiectele AFI Park și AFI Tech Park din București, se află într-un proces de extindere pe plan local.

„Procesul de vânzare a fost elaborat și a implicat abordarea unor strategii complexe care să răspundă anvergurii tranzacției și să atragă cu succes un investitor strategic major cu forța financiară să susțină o astfel de achiziție. Vorbim de o tranzacție semnificativă nu doar pentru România, dar și pentru regiune, ținând cont că astfel de preluări nu sunt des întâlnite nici în piețe mult mai ample cum ar fi Polonia, unde lichiditatea pieței este de patru-cinci ori mai mare decât în România. Așadar, este un mesaj foarte puternic pentru investitorii străini care doresc să investească capital substanțial în piață, uitându-se la achiziții de amploare și având strategii pe termen lung.”

Mihai Pătrulescu, Senior Associate Investment Services în cadrul Colliers International

Aviatorilor 8

Citește și:
Colliers: Proprietarii de clădiri de birouri își pot majora veniturile din chirii cu peste 10%. Iată cum!

Investițiile în 2020, la un nivel similar celui din 2019

Potrivit celui mai recent raport de piață publicat Colliers International, prima jumătate a acestui an s-a încheiat cu investiții imobiliare în valoare totală de peste 400 de milioane de euro în România, cu aproximativ 18% peste nivelul primului semestru din 2019, tranzacțiile în segmentul birourilor reprezentând aproape 86% din volum. Peste un sfert din valoarea investițiilor consemnată în primele șase luni a fost generat de vânzarea portofoliului GTC către fondul de private equity Optimum, care include mai multe proiecte de birouri în București (tranzacție estimată în jurul a 116 milioane de euro pentru România). Două tranzacții de dimensiuni similare (care depășesc 50 de milioane de euro) au provenit din încheierea celei de-a treia faze a proiectului de birouri The Bridge (achiziționate de proprietarii lanțului de bricolaj românesc Dedeman) și de birourile Global City Business Park (achiziționate de grecii de la Arion Green).

Împreună cu tranzacțiile dintre NEPI Rockcastle și AFI Europe, respectiv dintre fondul german GLL și compania de investiții Fosun din China pentru proiectul de birouri Floreasca Park, piața de investiții depășește în prezent 800 de milioane de euro și este estimată să depășească pragul de un miliard de euro, similar nivelului atins în 2019.

La nivelul Europei Centrale și de Est (CEE), piața locală a atras, în primul semestru al anului, aproximativ 6,5% din volumul total de investiții, cifrat la circa 6,3 miliarde de euro. Polonia și Cehia sunt liderii regiunii pe piaţa de investiţii, cu o pondere cumulată de circa 78% din total, urmate de Ungaria și România. Cel mai activ sector a fost, și în regiune, tot cel de spații de birouri, cu o pondere de 41% din volumul total de investiții, urmat la o distanță destul de mare de segmentul spațiilor industriale și logistice (22%), în vreme ce retailul a avut o pondere de 12% din total.

Despre NEPI Rockcastle:
NEPI Rockcastle deține un portofoliu de proprietăți având o poziție dominantă în România, Polonia și Slovacia și o prezență puternică în Croația, Bulgaria, Ungaria, Republica Cehă, Serbia și Lituania. Din portofoliul său pe piața locală fac parte Mega Mall, Promenada Mall București, Shopping City Sibiu, Promenada Sibiu, Vulcan Value Centre București, Iris Titan Shopping Center București, Shopping City Timișoara, City Park Mall din Constanța, Ploiești Shopping City, Brăila Mall, Shopping City Galați, Shopping City Târgu Jiu, Severin Shopping Center, Shopping City Deva, Shopping City Piatra Neamț, Shopping City Satu Mare, Shopping City Deva, Shopping City Râmnicu Vâlcea, Shopping City Buzău și Shopping City Târgu Mureș.