Certificare sustenabilă de cel mai înalt nivel pentru un ansamblu de birouri funcțional din Timișoara. S-a ținut cont și de sănătatea în spațiile închise, pe fondul Covid-19

Clădirea de birouri Vox Technology Park, din Timișoara, a obținut certificarea sustenabilă BREEAM In-Use cu calificativul Outstanding, cel mai înalt nivel existent pe plan internațional. Proiectul este primul din România care obține această recunoaștere după versiunea v6, emisă în mai 2020.

BREEAM v6 este cea mai recentă și riguroasă versiune de certificare sustenabilă a activelor imobiliare elaborată de către britanicii de la BRE, lider mondial în evaluarea și certificarea sustenabilă a clădirilor. Aceasta aduce serioase îmbunătățiri față de variantele anterioare, ținând cont, în plus, de evaluarea rezultatelor de administrare a clădirilor, adaptarea la schimbările climatice, dar și de sănătatea în spațiile închise, într-un context general dominat de pandemia Covid-19. Certificarea In-Use se oferă pentru clădirile deja existente, atestând nivelul ridicat de performanță al activului imobiliar, inclusiv din punctul de vedere al administrării acestuia.

„Certificarea In-Use Outstanding obținută de către Vox Technology Park atestă angajamentul nostru înspre asigurarea unui management performant al proiectului la cele mai înalte cote posibile. Eficiența energetică ridicată a clădirii, siguranța la locul de muncă în noul context și impactul cât mai redus al proiectului asupra mediului înconjurător au fost și vor fi principii fundamentale în activitatea noastră de zi cu zi.”

Virgil Tornoreanu, managing partner Vox Property Group

Consum de energie și resurse cu până la 20% mai mic

Certificatul BREEAM In-Use obținut este unul complet, acoperind atât componenta de performanță a activului, cu un scor de 95%, cât și de administrare a acestuia, cu un punctaj de 91,3%, ambele cu nivelul Outstanding.

Adițional creării unui mediu de lucru sănătos și unui impact redus asupra mediului înconjurător, într-un context în care toate clădirile nou construite în România sunt obligate, potrivit directivelor europene, să-și diminueze emisiile de carbon, o clădire certificată cu un calificativ Outstanding poate obține reduceri de până la 20% ale consumurilor de energie și resurse.

Reînnoire periodică

Certificarea In-Use are o valabilitate de trei ani și este obținută de către unii proprietari pentru a atesta nivelul de sustenabilitate a clădirilor și rezultatele acestora. Aceasta reprezintă și un instrument cu ajutorul căruia proprietarii de clădiri își pot întocmi un plan de îmbunătățire a sustenabilității și a rezultatelor unui activ, confirmând periodic starea clădirii și dacă modul de administrare este unul performant și atent la nevoile eventualilor chiriași. Certificarea pentru proiectul dezvoltat în Timișoara de către Vox Property Group a fost obținută de către ADP, unul dintre cei mai activi consultanți în domeniul sustenabilității.

„După ce am obținut certificarea inițială a proiectului cu unul din cele mai bune scoruri din România, acum am analizat cum funcționează clădirea și cum este administrată, urmărind criteriile din cea mai nouă și riguroasă versiune de certificare BREEAM. Noul standard, lansat în mai 2020, aduce numeroase îmbunătățiri ale versiunilor anterioare, adiționale preocupărilor deja existente: eficiența energetică, confortul, managementul deșeurilor, biodiversitate și existența dotărilor necesare în clădire și în vecinătate.”

Adrian Pop, arhitect și auditor BREEAM, ADP Green Building

Complexul de birouri Vox Technology Park are o suprafață închiriabilă de 26.600 de metri pătrați și a fost finalizat în Timișoara, în urma unei investiții de 30 de milioane de euro, realizată de către Vox Property Group. Compania are în dezvoltare și proiectului rezidențial Vox Vertical Village, amplasat în imediata apropiere a proiectului de birouri.