Circa 10%-15% dintre cei care caută activ o proprietate sunt investitori. Care sunt cele mai atractive orașe din România pentru ei? – VIDEO

Jumătate dintre românii care se află în căutarea unei locuințe în momentul de față fac pentru prima oară o astfel de achiziție. Aceștia sunt urmați în top de cei care își doresc un upgrade imobiliar. Circa 10%-15% dintre cei care caută activ o proprietate sunt investitori, a declarat în cadrul emisiunii În fața ta difuzată de Digi 24 Dorel Niță, Head of Data and Research Imobiliare.ro și Project Manager AnalizeImobiliare.ro. Află, mai jos, cum arată piața imobiliară în 2018 și care sunt cele mai atractive orașe pentru investitori.

dorel nita

Un caz particular la nivelul pieței imobiliare locale îl reprezintă orașul Cluj-Napoca, atunci când vine vorba despre persoanele care aleg să investescă în locuințe.

„Pe Cluj majoritatea celor care fac achiziții o fac pentru investiții. Acolo se vine mult cu cash, prețurile au crescut foarte mult, orașul a crescut foarte mult”, a explicat Niță adăugând că dacă la nivel național 10%-15% dintre cumpărătorii de proprietăți fac achiziții în scop investițional, la nivel local procentul ajunge chiar la 30%-40%.

Acesta a mai spus, totodată, că 80% dintre tranzacțiile imobiliare din Cluj se fac cu cash și că cei care aleg să achiziționeze proprietăți în acest oraș sunt atât români plecați în străinătate care cumpără 1-3 apartamente în scop investițional, cât și părinții studenților și locuitorii orașului.

Dorel Niță a mai adăugat că în Cluj-Napoca prețurile au depășit ușor nivelul atins la începutul anului 2008, față de București care a recuperat până acum 40% din nivelul atins atunci, dar și că nu se așteaptă la apariția unei bule la nivel local pentru că există cerere suficientă, se construiește mai mult decât în Capitală și orașul se dezvoltă în continuare pe segmentul de birouri și servicii. El a mai estimat că zona metropolitană ar putea să ajungă în următorii ani la o populație de circa 700.000 de locuitori, față de 500.000 în prezent, și că acesta este un lucru bun pentru că România are nevoie de orașe secundare puternice.

Există și alte orașe care au atras atenția investitorilor. Acestea se află, în special, în zona de vest a țării și au cunoscut în ultimii ani investiții importarte și o dezvoltare semnificativă din punctul de vedere al numărului de locuitori.

Printre acestea se numără Oradea, Alba-Iulia și Timișoara, spune coordonatorul Analize Imobiliare.

Citește și: Pulsul pieței imobiliare rezidențiale în T1-2018

Care este situația din București

Apetitul investițional se poate observa și la nivelul Capitalei, dar rămâne mai scăzut față de cel de la nivelul orașului Cluj-Napoca.

„Vedem acest lucru cu siguranță în București, deși creșterea nu este așa de evidentă. Bucureștiul este un caz aparte pentru că spre deosebire de Cluj sau Timișoara creșterile de preț au fost mai temperate”, a explicat Niță, adăugând că în Capitală există un apetit pentru proprietățile localizate în zona centrală, deși multe dintre acestea au probleme legate de riscul seismic sau de legea 112 (n.r. Lege pentru reglementarea situației juridice a unor imobile cu destinația de locuințe, trecute în proprietatea statului).

El a mai menționat și că mai rentabile, atunci când vrei să faci o investiție imobiliară, sunt proprietățile vechi din București pentru că acestea au prețuri mai scăzute, iar chiriile pe care le poți obține ajung la niveluri similare cu cele mai noi.

Citește și: 10 ani de la declanșarea crizei: cât costă apartamentele acum față de 2008

Citește și: 2018 – Prețurile locuințelor își încetinesc creșterea în marile orașe!

70% dintre români pun prețul pe primul loc atunci când achiziționează o locuință

Principalul criteriu de alegere a unei locuințe este în continuare în România cel al prețului. Astfel, 70% dintre cei care achiziționează o proprietate se uită mai întâi la preț, pentru a lua abia apoi în considerare locația acesteia și confortul.

De menționat este și faptul că la nivelul pieței imobiliare se observă o încetinire a ritmului de creștere a prețurilor în ultima perioadă.

„Dacă anul trecut, în primul sau al doilea trimestru, vorbeam de creșteri anuale de 12%-13%, în primul trimestru din acest an vorbim de o creștere de 6%-6,5%”, după cum a explicat Niță.

Urmăriți în întregime emisiunea În fața ta, difuzată de Digi 24, al cărui invitat a fost Dorel Niță:

Pentru mai multe detalii, descarcă raportul: Piața Imobiliară Rezidențială – Trimestrul I 2018 (36 pagini)

Jurnalist cu aproape 10 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])