Circa 14.302 de locuințe au fost finalizate în primul trimestru din 2021, în întreaga țară. Scădere de 26%, comparativ cu cele trei luni anterioare

În ceea ce privește construcțiile de locuințe, datele INS arată că în România au fost finalizate 14.302 de locuințe. Potrivit datelor, cifra relevă un recul de aproximativ 26%, comparativ cu cele trei luni anterioare și o scădere de aproximativ 4% față de perioada similară a anului trecut. Tendința este văzută de analiști ca fiind una sezonieră.

Cele mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică (INS) arată că în primul trimestru al anului în curs au fost construite, în întreaga țară, un total de 14.302 de unități locative – cifră ce relevă un recul de aproximativ 26%, comparativ cu cele trei luni anterioare, când au fost date în folosință 19.326 de locuințe. Față de perioada similară a anului anterior, când la nivel național au fost livrate 14.919 de unități locative, poate fi observată o scădere de aproximativ 4%.

În urma evoluției consemnate pe tot parcursul anului trecut, volumul total al livrărilor de locuințe a ajuns la un total de 67.816 unități, potrivit datelor oficiale. Spre comparație, în anul precedent, erau finalizate, la nivel național, mai puține unități, anume 67.488. Aceste cifre marchează un avans anual ușor, anume de 0,4% comparativ cu 2019, confirmând, astfel, previziunile anterioare ale Analize Imobiliare.

Important de remarcat este că, în condițiile în care anul 2019 a reprezentat, la rândul său, un apogeu în ceea ce privește livrările de locuințe noi, 2020 a devenit, practic, noul record pe acest segment de piață de la Revoluție încoace.

Volume apropiate de livrări au mai fost atinse în perioada de boom a pieței imobiliare autohtone, respectiv în 2008 (când au fost finalizate, la nivel național, 67.255 de unități) și 2009 (62.520 de locuințe).

Cu toate acestea, potrivit ultimului studiu Deloitte Property Index 2021, studiu ce  analizează evoluția pieței imobiliare rezidențiale din 24 de țări și 61 de orașe europene pe parcursul anului 2020, activitatea din sectorul construcțiilor rezidențiale a plasat anul trecut țara noastră pe locul doi, chiar după Austria. Cifrele publicate de aceștia arată că în Austria se construiesc zece locuințe la mia de locuitori, în timp ce în România se construiesc 7,5 locuințe la mia de locuitori.

Citește și: Top cartiere din București cu cele mai mari prețuri pe metru pătrat. Inversare de poziții în capitală

Citește și: RAPORT ANALIZE IMOBILIARE: piața rezidențială a revenit pe un trend clar ascendent în T2 2021

Jurnalist cu aproape 10 ani experiență în media. A publicat articole și interviuri în revista Danube Connects, Carpatair Magazine, iar mai târziu a practicat jurnalismul de televiziune în cadrul postului Digi24 din Timișoara. Activitatea sa în Imobiliare.ro este axată pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri și analize de piață menite să ofere informații semnificative în piața imobiliară din România. (Contact: [email protected])