Circa 67.800 de locuințe, finalizate în 2020. Creștere înregistrată la nivel național în ciuda pandemiei

Circa 67.800 de locuințe au fost finalizate pe parcursul anului trecut. În ciuda pandemiei, s-a înregistrat o creștere la acest capitol, dacă ne raportăm la 2019.

În 2020 au fost terminate 67.816 locuințe la nivel național, în creștere cu 304 locuințe față de anul 2019.

Ponderea locuințelor finalizate în mediul urban a crescut, totodată, față de 2019, de la 60,1% la 62,3%, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

A crescut, de asemenea, numărul locuințelor realizate din fonduri private și a scăzut la nivel național numărul celor realizate din fonduri publice.

Locuințe terminate pe medii de rezidență și surse de finanțare, INS

Cele mai multe locuințe au fost date în folosință anul trecut în zona București-Ilfov, mai exact peste 20.700 de unități. Aici au fost terminate cu aproape 6.000 de locuințe în plus față de 2019.

Mai multe locuințe au fost livrate pe parcursul anului 2020 și în regiunea de dezvoltare de Vest a țării și în Sud-Vest Oltenia.

Locuințe terminate pe regiuni de dezvoltare în anul 2020 vs 2019, INS
  • Nord-Est – Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui
  • Sud-Est – Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea
  • Sud-Muntenia – Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman
  • Sud-Vest Oltenia – Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea
  • Vest – Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș
  • Nord-Vest – Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj
  • Centru – Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu

În regiunea de Nord-Vest s-au finalizat circa 9.800 de locuințe, iar în Centrul țării alte aproape 9.000 de locuințe, potrivit datelor INS. Pe de altă parte în ambele regiuni s-au înregistrat unele scăderi în numărul locuințelor livrate comparativ cu 2019.

Citește și: #GALA2021 – Intră în cursa pentru cele mai râvnite premii dedicate dezvoltatorilor imobiliari. Proiectul tău merită să câștige!

Citește și: Peste 2.500 de autorizații de construire, eliberate în ianuarie. Avans important față de 2020

Citește și: Prețurile apartamentelor s-au diminuat ușor în luna februarie. Tendința, mai accentuată pe segmentul nou

Jurnalist cu aproape 10 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])