Circa 8.600 de autorizații, eliberate în trei luni. Și-a pus amprenta COVID-19 și aici?

În primele trei luni din 2020 s-au eliberat, în întreaga țară, circa 8.600 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS).

În intervalul ianuarie-martie, s-au eliberat 8.645 de autorizații pentru clădiri rezidențiale în România. Numărul este similar cu cel înregistrat în perioada corespunzătoare a anului trecut, cu o scădere puțin semnificativă, cu doar 0,3%. Luna martie a fost prima în care efectele COVID-19 s-au făcut simțite în România și cea în care a fost instituită starea de urgență la nivel național.

Un număr mai mic de autorizații a fost emis, în special, în zona București-Ilfov și în regiunea de dezvoltare de Sud-Est a țării, care cuprinde județele Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea.

În Capitală și în împrejurimile sale s-au eliberat cu 238 de autorizații în minus față de numărul înregistrat în primul trimestru al anului trecut, iar în Sud-Estul țării cu 107 mai puține. Alte scăderi, mai mici, au apărut și în regiuninea de Vest și în Centrul țării.

Pe de altă partea, în Nord-Vestul țării, deci în județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj, s-au eliberat cu 233 de autorizații în plus față de anul trecut, iar în regiunea de Nord-Est, adică în județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui, cu 167 mai multe autorizații.

Mai multe autorizații s-au emis în primul trimestru din 2020 și în Sud-Vest Oltenia și în Sud-Muntenia.

În prima lună de COVID-19, numărul autorizații eliberate a crescut

Dacă analizăm strict luna martie, prima de la apariția COVID-19 în România, datele INS arată că s-au eliberat 3.224 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, număr în creștere cu 4% față de februarie.

Tabel: autorizații de construire eliberate pentru clădiri, INS

În trei regiuni s-au eliberat cu peste 100 de autorizații în plus față de luna precedentă, mai exact în zona de Centru, în Nord-Vestul țării și în Sud-Muntenia. În total, 68% dintre autorizații sunt aferente zonei rurale.

Infografic: autorizații de construire eliberate pentru clădiri rezidențiale, pe regiuni de dezvoltare, februarie-martie 2020, INS
  • Nord-Est – Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui
  • Sud-Est – Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea
  • Sud-Muntenia – Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman
  • Sud-Vest Oltenia – Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea
  • Vest – Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș
  • Nord-Vest – Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj
  • Centru – Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu

Pe de altă parte, numărul autorizațiilor eliberate în martie 2020 a fost cu 15% mai scăzut față de cel înregistrat în martie 2019.

Citește și: Ce se va întâmpla până în vară în sectorul construcțiilor? Prognozele managerilor

Citește și: Mersul pieței imobiliare din Iași în contextul COVID-19. La ce ne putem aștepta după 15 mai?

Citește și: România, pe primul loc în UE. Avans semnificativ la nivelul lucrărilor de construcții în februarie

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])