Cluj: 2014, un an bun pentru locuințele nou construite

Anul acesta, numărul locuințelor nou construite (finalizate) va ajunge, în Cluj, la 800, potrivit unei analize realizate de compania de consultanță imobiliară Coldwell Banker, în creștere spectaculoasă față de 2013.

Locuințe finalizate Cluj 2005-2014Aproximativ 800 de noi locuințe vor fi finalizate în acest an în Cluj – Napoca, potrivit unei analize Coldwell Banker Affiliates of Romania, în creștere semnificativă comparativ cu 2013, când au fost finalizate aproximativ 300 de noi unități rezidențiale. Conform datelor Intitutului Național de Statistică, în municipiul Cluj-Napoca au fost finalizate, anul trecut, 333 de locuințe, dintre care 144 din fonduri publice și 189 din fonduri private. (Click pe graficul din stânga pentru mai multe detalii)

Cea mai mare parte a acestor locuințe se află în zona Bună Ziua, cu un preț mediu de vânzare de 950 de euro pe metru patrat util, urmată de zona semicentrală, precum cartierul Gheorgheni, unde prețurile medii sunt 1150 de euro pe metru pătrat util, potrivit analizei Coldwell Banker. Cartierele Mărăști și Iris se află de asemenea într-un proces de revitalizare, prețurile locuințelor noi situându-se la aproximativ 1.000, respectiv 800 de euro pe metru pătrat util.

O creștere semnificativă a înregistrat și comuna Florești, aflată la cinci kilometri de Cluj Napoca, unde în acest an vor fi finalizate aproximativ 500 de unități amplasate în ansambluri rezidențiale, comparativ cu aproximativ 200 anul trecut. La stadiul semifinisat, apartamentele noi din Florești au un preț de vânzare mediu de 450 de euro pe metru pătrat util, cele mai bine cotate zone din comună fiind Muzeul Apei și Tauțiului.

Top 10 cele mai scumpe zone din Cluj pe segmentul rezidențial nou

 

Poziție Zona Preț cerut/ mp util (euro)
1 Semicentral 1.622
2 Aurel Vlaicu 1.300
3 Central 1.292
4 Plopilor 1.280
5 Becas 1249
6 Ultracentral 1.204
7 Piața Mihai Viteazul 1.200
8 Calea Turzii 1.193
9 Gruia 1.171
10 Andrei Mureșanu 1.143

Sursa: Imobiliare.ro

Unul dintre dezvoltatorii care au proiecte rezidențiale în Cluj este I&C Transilvania Construcții, care a investit aproximativ 10 milioane de euro în dezvoltarea Riviera Luxury Residence, cu termen de finalizare în luna decembrie a acestui an.Ansamblul este compus din 91 de apartamente cu două, trei și patru camere și este amplasat în cartierul Gheorgheni, în vecinătatea centrului comercial Iulius Mall și a Facultății de Științe Economice și Gestiunea-Afacerilor, Universitatea Babeș Bolyai.

Riviera ResidenceRiviera Luxury Residence este în curs de certificare BREEAM, un sistem internațional care atestă statusul clădirilor verzi din punct de vedere energetic și care promovează utilizarea eficientă a resurselor. Spre exemplu, imobilul a fost proiectat astfel încât costul total cu energia termică să nu depășească 250 de euro pe an pentru un apartament cu trei camere de aproximativ 80 de metri pătrați. În plus, pe lângă costurile reduse de întreținere de care vor beneficia locatarii, certificarea BREEAM va mai aduce și o reducere cu 50% – 75% a impozitului pe locuință.

Proiectul dispune de o serie întreagă de facilități, printre care o zonă de agrement exterioară, sală de fitness, SPA, piscină interioară și mai multe spații comerciale și de recreere. “Am încheiat deja precontracte pentru 25% din proiect. 2014 este un an bun pentru piața rezidentială, atât la nivel național cât și la nivel local. După cinci ani de regres și apoi stagnare, piața imobiliară clujeană a înregistrat un plus semnificativ, cu o cerere în creștere, mai multe tranzacții încheiate și un număr aproape triplu de unități noi finalizate comparativ cu 2013”, afirmă AnaMaria Burcă, managing partner Coldwell Banker Transilvania, agentul exclusiv al Riviera Luxury Residence.