Concurență românească în imobiliarul timișorean

Doi oameni de afaceri români sunt în competiție directă pe piața proiectelor mixte din orașul de pe Bega.

dreamstime_s_14015840_competitieÎn Capitală, piața imobiliară, la nivelul său superior, este dominată de investitori din afara României, fie că vorbim despre office, rezidențial sau retail. Excepția care confirmă regula se numește Liviu Tudor, om de afaceri român care deține un portofoliu de 150.000 de metri pătrați de spații office, dintr-un total al stocului de aproximativ 2,5 milioane de metri pătrați.

În Timișoara, ”bătălia” pe piața imobiliară are în prim-plan doi combatanți principali: Iulian Dascălu, care controlează grupul Iulius și Ovidiu Șandor, care se află la dezvoltarea celui de-al doilea proiect major de real estate din Timișoara, prin compania Mulberry Development.

Compania Iulius a finalizat prima clădire de birouri clasa A din cele şapte pe care le va include ansamblul mixt Openville Timişoara, din proximitatea Iulius Mall. Clădirea, denumită United Business Center 2 (UBC 2), are 12 niveluri, o suprafaţă de 18.000 metri pătrați şi este închiriată integral de companii precum: Ness Software Engineering Services, Autoliv România, PwC România şi Bitdefender.

UBC-01-2-466x350„UBC 2 a fost proiectată pentru a răspunde exigenţelor partenerilor noştri şi suntem onoraţi că mari companii din domenii precum IT şi automotive au ales această clădire pentru consolidarea operaţiunilor”, a declarat Iulian Dascălu, preşedintele companiei Iulius. Sinergia dintre spațiile office și alte tipuri de clădiri – comerciale, în cazul proiectului Openville – este pe deplin exploatată de către dezvoltatori, în încercarea de a oferi chiriașilor avantaje în plus față de concurență. De pildă, potrivit anunțului făcut de către reprezentanții |Iulius,  persoanele care lucrează în UBC 2 beneficiază de o gamă extinsă de servicii şi facilităţi, atât în clădire, cât şi în Iulius Mall. Astfel, în UBC 2 funcţionează Policlinica REGINA MARIA şi magazinul dm drogerie markt, iar în curând, doi operatori de servicii bancare. Clădirea dispune de căi de acces directe spre Iulius Mall, angajaţii având la dispoziţie peste 35 de locaţii în food court, restaurante, cafenele, magazine, cinema multiplex, centru de fitness, o varietate de servicii, opţiuni de leisure şi locuri de parcare.

Prin programul Card Partener, angajaţii beneficiază exclusiv de promoţii, la aproximativ 80 de magazine din mall: până la 25% discount, la magazinele de vestimentaţie, încălţăminte şi accesorii; până la 20%, la cafenele şi restaurante; până la 15%, în food court; până la 20%, la servicii de curăţătorie, spălătorie auto, coafor, turism şi entertainment.

rsz_ishoTot un proiect mixt, de data aceasta cu o semnificativă componentă rezidențială, dezvoltă în orașul de pe Bega și omul de afaceri Ovidiu Șandor. Mulberry Development, companie controlată de antreprenor, pregătește intens demararea construcției proiectului multifuncțional ISHO. Prima etapă a componentei de birouri – ISHO Offices – a fost deja demarată, dezvoltatorul obținând, la începutul lunii ianuarie 2017, avize și autorizații din partea autorităților locale. ”Începem anul în forță cu organizarea şantierului pe terenul cuprins între Bulverardul Take Ionescu și malurile Begăi. Pentru a optimiza dezvoltarea, vom împărți proiectul în trei etape. Lucrările la prima etapă vor dura un an. Astfel, primii 16.500 mp de birouri de nouă generație din ISHO Offices vor fi livrați până în martie 2018. Concomitent, vom ridica și primele apartamente”, subliniază Ovidiu Șandor.

Dezvoltarea economică puternică a Timișoarei din ultima perioadă nu a trecut neobservată nici pe segmentul rezidențial, unde, pe parcursul anului trecut, prețurile cerute pe metru pătrat au depășit valoarea medie de 1.000 de euro. Astfel, după un declin de 0,9% consemnat în primele săptămâni din decembrie, Indicele Imobiliare.ro relevă pentru 2016 un avans de 9,3% pentru apartamentele din orașul de pe Bega, de la 940 la 1.027 de euro pe metru pătrat util. Apartamentele vechi s-au scumpit anul trecut cu 8,2% (de la 940 la 1.017 euro pe metru pătrat), iar cele noi cu 11,9% (de la 942 la 1.054 de euro pe metru pătrat).