Aplicarea facilităților fiscale pentru salariații din construcții este considerată a fi, în continuare, un proces greoi. Principalul motiv invocat de respondenții unui sondaj ține de neclaritatea prevederilor legale referitoare la modalitatea de calcul a cifrei de afaceri, condiție obligatorie pentru ca angajații să beneficieze de facilități.
Astfel, 64% dintre companiile chestionate într-un sondaj PwC România consideră aplicarea facilităților introduse prin OUG 114/2018 a fi un proces greoi. Mai mult, aproape 60% dintre respondenți au declarat că societățile care nu îndeplinesc condițiile solicitate se vor confrunta cu o creștere a costurilor și cu pierderi de profitabilitate, în timp ce 24% au menționat posibile pierderi de personal.
„Punerea în practică a facilităților fiscale pentru angajații din domeniul construcțiilor continuă să le ridice probleme companiilor. Deși au fost amendate în vara acestui an, prevederile din OUG 114 au fost redactate inițial atât de neclar și fără să acopere o mulțime de situații din practică, încât modificările ulterioare nu au reușit să aducă o rezolvare deplină”, a declarat Daniel Anghel, Partener și Liderul departamentului de servicii fiscale și juridice PwC România.
De la sfârșitul lunii trecute au fost introduse, prin OUG 43/2019, trei noi coduri CAEN pentru activități în construcții și noi reguli de calcul pentru cifra de afaceri a firmelor.
În cazul societăților nou-înființate, cifra de afaceri se calculează cumulat de la începutul anului, inclusiv luna în care se aplică scutirea. În cazul companiilor existente la 1 ianuarie, baza de calcul o reprezintă cifra de afaceri înregistrată în anul anterior.
Companiile care îndeplinesc condiția de 80% venituri din activități în construcții aplică facilitățile fiscale pe toată durata anului în curs. Cele care nu realizează limita minimă a cifrei de afaceri aplică principiile firmelor nou-înființate.
„Există cazuri în care simpla desfășurare a unei activități secundare în baza unuia dintre respectivele coduri CAEN obligă companiile la garantarea salariului minim de 3.000 de lei pentru absolut toți angajații. Consecința pentru aceste societăți este majorarea costurilor cu până la 44% față de anul 2018”, explică Anghel.
Potrivit celor mai recente date statistice, dintr-un total de 525.660 de întreprinderi active în domeniul economic, 52.792 erau în 2017 din construcții. Numărul mediu de salariați a ajuns, tot în 2017, la 353.954 din totalul de peste 4 milioane în România.
OUG 114/2018, „un colac de salvare” pentru 500.000 de angajați
Președintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC), Valentin Petrescu, a declarat la începutul lunii iunie, când a fost vehiculată abrogarea OUG 114/2018, că noile facilități au stimulat deja întoarcerea celor plecați la muncă în străinătate și că există toate premisele pentru a se ajunge la stoparea exodului forței de muncă din construcții spre alte țări.
„Ne dorim să oprim exodul de forță de muncă. Ne dorim să aducem înapoi oameni, iar aceste facilități din ordonanță ne permit să facem acum acest lucru”, a spus el.
Petrescu a mai explicat și că ordonanța a reprezentat „un colac de salvare” pentru peste 500.000 de angajați din construcții și din domenii conexe. „Dacă ne referim și la membrii familiilor lor, vorbim de peste un milion de persoane”, a adăugat președintele FPSC.
Salariile din construcții, avans cu aproape 50% într-un an
Câștigul salarial mediu net obținut de angajații din sectorul construcțiilor a crescut cu 48% în ritm anual ajungând în luna iunie la 2.940 de lei, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Doar de la începutul lui 2019, s-a putut observa o majorare cu 9%. Cu toate acestea, salariul mediu net al angajaților din domeniu se menține cu circa 200 de lei mai mic față de media pe economie.
În același timp, câștigul salarial mediu brut a ajuns la aproape 4.000 de lei, față de circa 5.130 de lei media la nivelul economiei.
În cercetarea INS, în domeniul construcțiilor sunt incluse codurile CAEN 41-43, ce înglobează angajații care își desfășoară activitatea pe segmentul construcțiilor de clădiri, al lucrărilor de geniu civil și pe segmentul lucrărilor speciale de construcții.
Citește și: Prețurile lucrărilor de construcții, în creștere până în toamnă, spun managerii din domeniu
Citește și: România, pe locul al doilea în UE. Avans de peste 30% al lucrărilor de construcții în ritm anual
Citește și: Volumul lucrărilor de construcții, avans semnificativ în luna mai