Numărul contractelor individuale de muncă încetate în sectorul construcțiilor continuă să crească pe fondul situației generate de noul coronavirus.
Până acum, 34.749 de contracte individuale de muncă au fost încetate în construcții, fapt care plasează domeniul pe locul al treilea în topul celor mai afectate de pandemie, conform datelor publicate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale.
În total, 254.804 contracte individuale de muncă au fost încetate de la declararea stării de urgență și alte 997.937 au fost suspendate. În acest caz, sectorul industriei prelucrătoare a fost cel mai afectat, aproape 300.000 de oameni fiind trimiși în șomaj tehnic.

Circa 10% din firmele active la nivel de economie sunt din domeniul construcțiilor, iar pentru acestea lucrau, potrivit celor mai noi date ale Institutului Național de Statistică (INS), peste 350.000 de angajați. Deficitul de forță de muncă rămâne puternic, estimându-se că ar mai fi nevoie de circa 400.000 de muncitori, ingineri și proiectanți în domeniu.
Câștigul salarial mediu net obținut de angajații din construcții a ajuns în februarie la 3.036 lei, conform INS, iar cel brut la 4.048 de lei. La nivel de economie, câștigul salarial mediu nominal net a ajuns la 3.202 lei, iar cel brut la 5.243 de lei.
Citește și: România, pe primul loc în UE. Avans semnificativ la nivelul lucrărilor de construcții în februarie
Citește și: Radiografia sectorului construcțiilor: Ce spun datele oficiale despre situația firmelor și salariaților
Citește și: Cercetare INS – Cum văd managerii din construcții impactul COVID-19?
Citește și: Volumul lucrărilor de construcții, în creștere în primele două luni din 2020