Când își renovează locuința, românii preferă vopseaua albă pentru aceste camere

Românii preferă ca pereții din locuințele lor să fie zugrăviți în alb, arată datele unui studiu. Chiar și atunci când folosesc vopsea colorată în restul casei, baia și bucătăria sunt două camere în care albul rămâne cea mai des întâlnită alegere.

Circa 46% dintre cei care au realizat lucrări de renovare în locuințele lor pe parcursul anului trecut au folosit vopsea albă pentru zugrăvitul pereților, în timp ce 26% au utilizat vopsea colorată, iar 28% un mix între cele două.

Albul este folosit pentru toate tipurile de camere, cu predilecție pentru pereții din băi și din bucătării. Vopseaua colorată este mai utilizată pentru camera copilului, în dormitor sau în sufragerie.

„71% dintre cei care au zugrăvit anul anterior au zugrăvit bucătăria și 60% alte camere din apartament”, se menționează în studiul GfK România, realizat pe un eșantion de 800 de respondenți din mediul urban, ce urmărește tendințele și evoluția principalilor indicatori de performanță de pe piața vopselelor lavabile din țara noastră.

Cei mai mulți români cumpără vopseaua din magazinele mari de bricolaj, aici găsind varietate, atât în materie de culori, cât și de branduri, dar și prețuri bune. De menționat ar fi și că piața locală de bricolaj este evaluată, în prezent, la circa 4 miliarde de euro și, potrivit unui mare jucător din domeniu, are potențialul de a se dubla pe parcursul următorilor ani.

De cele mai multe ori, atunci când merg să cumpere vopsea, românii iau cu ei și un membru al familiei. În 10% din cazuri zugravul angajat este direct implicat în acest proces.

Mai mult, doar 25% dintre românii care locuiesc în mediul urban au apelat la un zugrav atunci când au dorit să facă renovări în locuință, femeile fiind mai înclinate spre a cere ajutorul unui profesionist. Cei mai mulți au ales să zugrăvească singuri sau să ceară ajutorul unui membru al familiei sau unui prieten.

Zugrăvitul, printre îmbunătățirile care pot crește prețul de vânzare al unei locuințe

Apartamentele renovate care dinspun de unele îmbunătățiri pot fi vândute, în medie, cu un preț cu 15%-20% mai mare față de cele nemodernizate. Simpla zugrăvire a pereților poate fi o modalitate ușoară de a face o locuință să arate mai bine atât la interior, cât și pe exterior, în cazul caselor.

Albul este o opțiune recomandată pentru proprietarii care fac mici lucrări de renovare înainte de a scoate locuințele la vânzare, în special pentru spațiul interior, având în vedere faptul că oferă o senzație de curat celor care ajung ulterior la vizionări.

O nuanță de albastru pal poate fi potrivită pentru bucătărie sau dormitor pentru că oferă o senzație liniștitoare, iar un crem sau bej deschis pentru sufragerii. În principal, pentru a-i atrage pe cei care vizionează locuința este bine să te ferești de culorile tari, precum portocaliul, roșul sau galbenul.

Citește și: Cumpărătorul nu mai vrea doar o casă, ci sentimentul de „acasă”. Cum a evoluat piața finisajelor și care vor fi tendințele anului viitor, în opinia CEO-ului Tempini România

Citește și; Românii schimbă finisajele din locuințe o dată la 10 ani. Cât bugetează un astfel de upgrade și cum va evolua piața de profil în 2018

Citește și: Adevărul despre casele românilor. Anul trecut, doar jumătate dintre noi aveam locuințe racordate la canalizare

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])