Cât se câștigă în construcții și în sectorul tranzacțiilor imobiliare

Câștigul salarial mediu obținut de angajații din construcții, dar și de cei din sectorul tranzacțiilor imobiliare, a scăzut ușor în luna mai față de luna anterioară, dar a înregistrat o creștere raportat la perioada corespunzătoare a anului trecut, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Câștigul salarial mediu brut a ajuns în construcții, în luna mai, la 3.944 de lei, în ușoară scădere față de aprilie, când acesta atingea nivelul de 3.970 de lei. În ritm anual, a înregistrat însă o creștere, în mai 2018 fiind de 3.298 de lei.

Câștigul salarial mediu net obținut de angajații din acest sector a fost de 2.891 de lei. În luna mai a anului trecut acesta era de doar 1.977 de lei. Trebuie menționat că, potrivit legislației în vigoare, mai exact OUG nr 114/2018, salariații din domeniul construcțiilor beneficiază de unele prevederi speciale în ceea ce privește impozitul, constribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate.

Recent, s-a pus în discuție abrograrea acestei ordonanțe, iar reacțiile liderilor din domeniu nu au întârziat să apară, mulți aducând în atenție aspectele pozitive apărute de la intrarea sa în vigoare. „Ne dorim să oprim exodul de forță de muncă. Ne dorim să aducem înapoi oameni, iar aceste facilități din ordonanță ne permit să facem acum acest lucru. Gândiți-vă că salariul minim este 3.000 de lei, dar nu se plătesc oamenii numai cu salariul minim. Se ajunge la salarii de 4.000 – 6.000 de lei”, declara Valentin Petrescu, președintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC), la începutul lunii trecute.

„Această ordonanță, și aici mă refer doar la partea de construcții, a reprezentat un colac de salvare pentru peste 500.000 de angajați din construcții și din domenii conexe construcțiilor. Dacă ne referim și la membrii familiilor lor, vorbim de peste un milion de persoane”, a mai spus el la acea dată.

În cercetarea INS, în domeniul construcțiilor sunt incluse codurile CAEN 41-43, ce înglobează angajații care își desfășoară activitatea pe segmentul construcțiilor de clădiri, al lucrărilor de geniu civil și pe segmentul lucrărilor speciale de construcții.

Citește și: Sorin Greu, director general Bog’Art: Mediul de afaceri are destule variabile, avem nevoie de stabilitate măcar pe partea legislativă

Citește și: Străinii caută lucrători în construcții și promit chiar și salarii brute de 12.660 de lei pe lună

În sectorul tranzacțiilor imobiliare, câștigul salarial mediu brut a scăzut ușor de la 4.640 de lei în luna aprilie la 4.517 lei în mai. Acesta se menține însă în creștere față de anul trecut când, tot în luna mai, ajungea la 3.904 de lei.

Câștigul salarial mediu net a ajuns în luna mai la 2.712 lei. În perioada similară a lui 2018, acesta era de 2.340 de lei.

Datele INS reflectă, în acest caz, activitatea încadrată în CAEN 68, care cuprinde cumpărarea și vânzarea de bunuri imobiliare proprii, închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate și activitățile imobiliare pe bază de comision sau contract.

La nivel de economie, câștigul salarial mediu brut a fost de 5.078 de lei în mai 2019, cu 0,5% mai mic față de luna aprilie, în timp ce câștigul salarial mediu nominal net a fost de 3.101 lei, cu 14 lei mai mic față de luna antetioară. Comparativ cu luna mai a anului trecut, câștigul salarial mediu net a crescut cu aproape 15%.

Citește și: Cresc prețurile lucrărilor de construcții în această vară, apreciază managerii firmelor de profil

Citește și: Cu 40% mai multe înmatriculări de firme în sectorul construcțiilor. Dinamica în tranzacții imobiliare

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])