Ce așteptări au managerii din construcții pentru această toamnă?

Managerii firmelor de construcții se așteaptă să vadă în această toamnă o relativă stabilitate a activității în domeniu și o creștere a prețurilor lucrărilor de construcții.

În activitatea de construcții se va înregistra pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a volumului producției (sold conjunctural +3%), potrivit estimărilor făcute de managerii din domeniu și prezentate într-o anchetă de conjunctură realizată de Institutul Național de Statistică (INS).

Numărul de salariați va rămâne într-o relativă stabilitate (sold conjunctural -1%), estimează managerii firmelor din domeniu. În privința prețurilor lucrărilor de construcții, aceștia preconizează o creștere moderată a lor (sold conjunctural +8%).

O creștere moderată a prețurilor este așteptată și în comerțul cu amănuntul, în timp ce în cazul prețurilor produselor industriale se prognozează o relativă stabilitate în următoarele luni.

Angajatorii din sectorul comerțului cu amănuntul se așteaptă la o creștere moderată a numărului de salariați în următoarea perioadă, în timp ce în sectorul serviciilor și în industria prelucrătoare se estimează o realitvă stabilitate.

Infografic: tendințele activității economice, septembrie-noiembrie 2020, INS

Anchetele de conjunctură au scopul de a analiza tendințele de evoluție a indicatorilor economici pe termen scurt și mediu. Soldul conjunctural indică percepția managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen, care nu trebuie confundată cu ritmul creșterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS.

Soldul conjunctural procentual este obținut ca diferență între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului și procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Citește și: Bani de locuințe pentru tineri, de la dezvoltatori. Firmele din domeniu ar putea să transfere 1% din profit într-un fond special

Citește și: Efectele pandemiei pe piața rezidențială din București, în câteva grafice simple

Citește și: 1,22 milioane de locuințe noi, construite după Revoluție. Aproape 87% din stocul rezidențial din România este vechi

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])