Circa 4.000 de autorizații, eliberate într-o lună pentru clădiri rezidențiale

Circa 4.000 de autorizații de construire s-au eliberat în octombrie, la nivel național, pentru clădiri rezidențiale, arată cele mai noi date publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Pe parcursul lunii octombrie s-au eliberat 4.017 autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, număr în creștere cu 7,5% față de perioada similară a anului trecut. Din total, 67,4% au fost pentru zona rurală.

Infografic: autorizații de construire eliberate pentru clădiri, sursă INS

Cele mai multe autorizații în plus s-au eliberat, față de octombrie 2019, în regiunea de dezvoltare de Nord-Est a țării, deci la nivelul județelor Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui, respectiv în regiunea Sud-Muntenia, care include județele Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman.

În zona București-Ilfov s-au eliberat cu 59 de autorizații de construire în plus, iar în trei regiuni au apărut unele scăderi nu foarte însemnate, potrivit datelor INS.

Infografic: autorizații de construire eliberate pentru clădiri rezidențiale, pe regiuni de dezvoltare. Sursă INS
  • Nord-Est – Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui
  • Sud-Est – Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea
  • Sud-Muntenia – Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman
  • Sud-Vest Oltenia – Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea
  • Vest – Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș
  • Nord-Vest – Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj
  • Centru – Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu

De la începutul anului și până la sfârșitul lunii octombrie sau fost emise, la nivel național, 34.629 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale.

În ciuda pandemiei, diferența se menține redusă comparativ cu situația înregistrată în primele 10 luni din 2019. Scăderea a fost cu doar 3,6%.

Citește și: Acesta este cel mai ieftin oraș din țară pentru cei care vor să-și cumpere un apartament

Citește și: Zona din București unde prețurile au crescut cu aproape 21% într-un an

Citește și: Cerere în creștere în Timișoara. Ce se întâmplă cu prețurile și cum merg tranzacțiile?

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])